Economisirea apei: 10 metode eficiente și avantajele lor
Idei & Recomandări

Economisirea apei: 10 metode eficiente și avantajele lor

Puțini oameni știu că apa este o resursă naturală limitată. Deoarece suntem obișnuiți să consumăm cantități semnificative în fiecare zi, indiferent că gătim sau facem curățenie, nu avem o privire de ansamblu asupra acestei probleme.

Cea mai mare cantitate de apă de pe planetă este sărată, mai exact 97%. Rezultatele unui studiu din 2018 au arătat că în municipiul București se consumau, în medie, 145 de litri de apă pe zi, în vreme ce media europeană era de 120 de litri pe zi.

Ținând cont de toate aceste informații, dar și de felul în care încălzirea globală influențează schimbările climatice, este important ca fiecare locuitor al planetei să reducă risipa de apă. Acest lucru este esențial pentru a putea alimenta gospodăriile, sistemele de irigații și nevoile alimentare, în viitor.

Iată câteva metode eficiente pe care le poți încerca acasă, la muncă sau în agricultură:

Instalează capete de duș pentru consum redus

Chiar și dușurile zilnice pot contribui la un consum semnificativ de apă, motiv pentru care poți face o schimbare prin care să ajuți mediul, dar și să reduci prețul facturii lunare. Economisirea apei de la duș este posibilă cu ajutorul unui cap de duș cu orificii mai mici, care oferă o presiune potrivită.

În acest fel nu va trebui să deschizi robinetul la maxim pentru a putea face un duș confortabil. Dacă observi să presiune din duș nu este potrivită, alege pare de duș noi și urmărește detaliile despre capacitatea acestuia de a reduce consumul de apă.
Accesoriile pentru baie moderne te ajută mai mult decât crezi să duci un stil de viață prietenos cu mediul și conștiincios în ceea ce privește viitorul întregii planete.

Repară robinetele care curg

Un robinet care picură nu va fi doar iritant ca sunet atunci când stai în prejma chiuvetei, dar va influența semnificativ și consumul de apă. De aceea este important să nu amâni repararea sau înlocuirea unei baterii care se scurge, chiar dacă acest lucru se întâmplă lent.

De exemplu, chiar și un robinet care pierde câte o picătură poate ajunge la un consum de 17 litri în fiecare zi. În acest fel nu doar că vei contribui la consumul exagerat de apă de la nivel global, dar va trebui să plătești o factură generoasă, dar care nu poate fi justificată de activitățile tale.

Schimbă-ți obiceiurile

Bineînțeles, economisirea consumului de apă stă, în primul rând, în mâinile tale și ale membrilor familiei.

Poți avea un impact pozitiv puternic asupra mediului dacă faci mici modificări în rutina zilnică. De exemplu, prin optarea pentru dușuri în loc de băi în cadă, volumul de apă folosit va scădea semnificativ. De acest lucru poți ține cont și atunci când amenajezi locuința, deoarece o cabină de duș nu doar că poate încuraja reducerea consumului de apă, dar este o opțiune prietenoasă cu spațiile de mici dimensiuni.

Alte obiceiuri pe care le poți include în rutina ta:

  • Oprește apa când te speli pe dinți, când folosești geluri de curățare a feței, când te bărbierești etc.
  • Nu spăla vasele cu robinetul pornit încontinuu.
  • Umple chiuveta din bucătărie atunci când speli legumele și nu spăla fiecare produs în parte sub jetul de apă.
  • Reglează presiunea sursei de apă direct de la țeavă.

Micile schimbări pot avea efecte enorme, așa că nu subestima puterea acestora. Ocupă-te de un proiect de renovare care implică schimbarea bateriilor pentru cadă și duș, dar și furtunul de duș prin care se strecoară scurgeri.

redu consumul de apa

Încarcă mereu mașina de spălat la capacitate maximă

Spălările dese în mașina de spălat nu fac decât să consume o cantitate însemnată de apă, dar și energie electrică. Pentru facturi mai mici, încarcă mereu mașina de spălat la capacitate maximă.

Economisirea apei este un aspect important acum că majoritatea locuințelor sunt echipate cu electrocasnice care ne fac viața mai ușoară, precum mașini de spălat haine sau vase. Însă responsabilitatea fiecăruia este de a le folosi în cel mai eficient mod, iar unul dintre acesta este chiar încurajarea unui consum mai mic.

Înlocuiește toaleta veche

Un sfat important în economisirea apei din locuință este înlocuirea toaletei vechi, deoarece aceasta poate consuma o cantitate însemnată de apă din cauza cantității când tragi apa sau din cauza unor scurgeri care extra de fiecare dată când sunt folosite.

De asemenea, dacă sistemul acestora este defect și nu observi, rezervorul poate curge o perioadă foarte lungă dacă butonul rămâne apăsat. Acest lucru se întâmplă adesea în cazul toaletelor vechi, moment în care merită să faci o reparație sau să înlocuiești rezervorul WC.

Optează pentru obiecte sanitare concepute cu grijă pentru mediu

Când amenajezi o locuință nouă și trebuie să achiziționezi obiectele sanitare, optează pentru cele care sunt fabricate special cu tehnologia care încurajează economisirea apei.

În momentul de față există astfel de accesorii pentru baie care promovează un consum de apă redus cu până la 40-50%. Alegerea acestora te poate ajuta să economisești fără a face schimbări majore în obiceiurile tale de zi cu zi.

Află mai multe despre felul în care montezi lavoarele pe blat, pentru un efect modern și un decor original.

Instalează accesorii pentru robinet

Accesoriile pentru robinet sunt soluții care te ajută să consumi mai puțină apă, dar și să te bucuri de calitatea acesteia. Alege o duză pentru robinet, care oferă și posibilitatea de filtrare a apei. Aceasta va fi utilă în special dacă locuiești într-o zonă cu apă dură.

Astfel de accesorii se instalează ușor și pot fi folosite în fiecare zi fără probleme, dar unele dintre acestea necesită înlocuirea regulată. O duză pentru robinetul din bucătărie se potrivește familiilor numeroase, care folosesc des chiuveta pentru a pregăti mese mari sau pentru a spăla un număr mare de vase.

Încarcă mașina de spălat vase la capacitate maximă

Dacă ai achiziționat o mașină de spălat vase, cu siguranță vrei să o folosești cât mai mult pentru a evita efortul sau consumul de apă de la robinet. Este important să ții cont de capacitatea la care încarci mașina, altfel vei consuma un volum mai mare de apă la spălările dese. Aici se aplică același concept ca în cazul mașinii de spălat rufe. De asemenea, merită să iei în considerare nevoia pe care o ai pentru o mașină de spălat vase și să o alegi doar dacă ai o familie numeroasă sau dacă împarți casa cu mai mulți oameni.

Folosește sisteme de irigație prin picurare

Nu poți locui la casă fără a te bucura de o grădină impresionantă, dau de o curte decorată cu un număr generos de plante și flori. Acestea au la fel de multă nevoie de apă precum oamenii, motiv pentru care trebuie să instalezi un sistem de irigație.

Pentru a economisi apă cu succes, sistemul prin picurare este cel mai potrivit. Acesta oferă constant o sursă de apă, dar în cantități reduse, care mențin solul umed, chiar și în lunile secetoase. De asemenea, acesta poate fi setat în funcție de nevoile plantelor, așa că optează pentru specii rezistente la condiții mai grele.

Izolează instalația de apă

Dacă observi un consum exagerat de apă într-o anumită perioadă, cere părerea unui expert și verifică țevile din locuința ta. Mai ales în cazul caselor vechi este foarte posibil să existe scurgeri la țevi.

În aceste momente trebuie să iei măsuri precum izolarea acestora, dar asigură-te că lucrările sunt efectuate de către un specialist, pentru a nu agrava situația. Acesta îți poate indica și locurile specifice care au nevoie de izolare și cum poți evita repetarea acestei situații pe viitor.

izoleaza instalatatia de apa

Economisirea apei joacă un rol important în stilul de viață al fiecăruia dintre noi, iar dacă există pași pe care îi poți face spre un stil de viață sustenabil și prietenos cu mediul înconjurător, ia chiar acum măsuri.

Optează pentru produse e calitate, indiferent că amenajezi o locuință nouă sau că te ocupi de un proiect de renovare. Adesea schimbările sunt necesare pentru a lăsa o amprentă pozitivă în lume.

Leave a Reply

Your email address will not be published.