Generator cu automatizare – utilizări și recomandări
În secolul XXI societatea noastră a devenit dependentă de energia electrică mai mult ca oricând . Avem nevoie de un generator cu automatizare pentru că suntem conectați la energie electrică mai mult decât suntem tentați să recunoaștem – de la lumina furnizată de simplul bec de pe hol, la electrocasnicele de zi cu zi (mașina de spălat, televizor, plită electrică, hotă, etc). Iar nevoia de curent ajunge până la internet de care cu greu ne putem lipsi. Cât de frustrant este când rămâi în același timp fără curent, fără baterie la telefon și fără internet?!
Însă ce se întâmplă cu toate astea atunci când se ia curentul? Ce se întâmplă când, pentru câteva minute, ba chiar câteva ore, curentul electric dispare, iar aparatele electrice din gospodărie folosite zilnic, nu mai funcționează? Nimic bun, centrala nu mai încălzește, cuptorul nu mai coace și, poate nu este esențial, dar nici internetul nu mai trage.
O soluție simplă și, cel mai fain, automată, este generatorul cu automatizare.Ce înseamnă generator cu automatizare ?
Un generator electric cu automatizare este un generator format din două componente importante : generatorul electric compatibil cu un panou de automatizare și panoul de automatizare propriu-zis.
- Generatorul electric compatibil cu automatizare este un generator specific construit astfel încât să i se poate atașa o automatizare. Aceasta din urmă face legătura directă cu panoul central al casei sau al unei clădiri . Diferența dintre un generator compatibil și unul incompatibil este prezența șocului automat sau manual. Generatoarele de curent cu șoc manual nu au posibilitatea atașării unei automatizări, chiar dacă au pornire electrică la cheie sau la buton.
- Panoul de automatizare este un panou electric. El leagă generatorul electric de panoul principal al clădirii și de consumatorii folosiți de către o companie sau de către o gospodărie. Rolul principal este de a simți lipsa curentului electric care vine dinspre panoul central. Imediat după va porni generatorul de curent. După pornire, panoul electric face legătura între generator și consumatori, astfel încât casa sau chiar întreaga clădire să aibă din nou energie electrică la dispoziție.

Avantaje și dezavantaje generator cu automatizare
Un generator cu automatizare are o serie de avantaje, dar și dezavantaje față de generatorul fără posibilitatea de atașare a unei automatizări.
Avantaje
Avantajele unul generator electric cu automatizare sunt foarte multe și foarte importante, mai ales pentru unele companii sau gospodarii pentru care curentul electric este indispensabil.
- Pornirea automată a curentului electric în cazul unei avarii este indispensabilă pentru anumite firme cu arii de activitate specifice. Printre ele, pot fi enumerate companii de IT, companii cu servere fizice amplasate în propriile locații, companii de securitate. Cel mai important lucru este continuitatea activității chiar și atunci când rețeaua este căzută. De exemplu pentru o companie de securitate este importantă funcționarea 24/7 a camerelor video, a instrumentelor de iluminat, iar pentru fermieri care dețin sere este necesar ca tunurile de căldură să nu se oprească.
- Posibilitatea folosirii aparatelor electrocasnice dintr-o gospodărie unde curentul a fost întrerupt. Astfel în momentul când curentul electric nu mai ajunge la utilizator, generatorul preia instant sarcina de furnizor. Așadar, totul din casă va funcționa independent de circuitul electric exterior, până când situația va reveni la normal.
- Automatizarea face posibilă furnizarea cu curent electric chiar dacă utilizatorul nu este în locația unde se produce avaria. Astfel, dacă este o avarie la o seră încălzită de tunuri de căldură electrice, generatorul electric va asigura funcționarea acestora, chiar dacă nu este prezent beneficiarul .
- Majoritatea generatoarelor electrice care pot susține o automatizare sunt capsulate. Asta înseamnă că sunt insonorizare, fiind silențioase în timpul folosirii și protejate pentru a putea fi plasate în locații fără protecție suplimentară.

Dezavantaje
Principalele dezavantaje ale generatoarelor cu automatizare sunt legate de preț și de montaj:
- Un generator care permite automatizarea este mai scump decât un generator simplu. Prețul este justificat de configurația specifică pentru conectarea la automatizare și pentru folosirea în anumite condiții. Mai ales că de cele mai multe ori, automatizarea se achiziționează separat.
- Pentru instalarea unui generator cu automatizare este necesară intervenția unui electrician autorizat. Singura excepție o fac generatoarele cu automatizare capsulată.
Cum alegem un generator de curent cu automatizare
Există câteva criterii generale în a alege un generator cu automatizare precum:
- Puterea generatorului;
- Mobilitatea;
- Izolarea fonica;
- Numărul de faze;
- Prețul.
Însă pe lângă acestea, sunt și alegeri puțin mai tehnice prin care vom trece în continuare:
Monofazic sau trifazic?
Un criteriu important este alegerea unui generator electric monofazic sau trifazic. Un generator trifazic este indicat atunci când consumatorii sunt trifazați. Consumatori care au nevoie sa fie funcționali atunci când alimentarea la curentul electric nu este posibilă.

În principal, aceste generatoare sunt folosite la nivel industrial de companiile care folosesc motoare puternice în activitatea curentă sau la nivel rezidențial de către gospodării. Casele care au echipamente electrice trifazice: hidrofoare, centrale electrice sau aparate de sudură vor avea nevoie de un generator trifazic.
Totodată este important ca panoul de automatizare să aibă posibilitatea conectării generatorului trifazic la rețeaua de curent a consumatorului. Însă cel mai comun generator electric este cel monofazat, deoarece este folosit de cele mai multe gospodării care au exclusiv consumatori monofazici.
Puterea electrică
Puterea electrică este un alt criteriu de alegere al unui generator electric compatibil cu automatizare. Aceste generatoare pot avea o putere minimă de 4 kW care poate urca până la 30 kW în funcție de model.
Alegerea puterii corecte se face în funcție de puterea maximă absorbită de consumatori la pornire. Astfel, dacă există consumatori puternici care au puterea maximă mult mai mare decât puterea nominală, suma puterilor nominale va fi prea mică pentru funcționare optimă. Un generator electric ales corect, va avea o putere nominală mult mai mare decât suma tuturor puterilor absorbite de către toate aparatele la o funcționare normală.
Exemplu: unele hidrofoare care au puterea maxima la pornire mult mai mare (uneori chiar dublă) față de puterea lor absorbită la o funcționare normală. În acest caz, dacă și ceilalți consumatori casnici sunt în aceeași situație, iar generatorul are o putere prea mică, vor sări siguranțele la pornirea generatorului.
Mobilitatea & Izolarea fonică
Important de reținut, la generatoarele trifazice se calculează puterea electrică corectă înmulțind factorul de putere cu numărul de kVA furnizat de motor. Factorul de putere la generatoarele electrice monofazate este în mod normal 1, față de 0.8 în mod normal la trifazate. Așadar generatoarele trifazate au puterea electrică mai mică decât versiunile lor monofazate, chiar dacă motorul lor este identic. Asta se întâmplă datorită factorului de putere.
Mobilitatea și izolarea fonică sunt mai puțin importante în alegerea unui generator electric compatibil cu panou de automatizare . De obicei un generator electric pe roți este varianta ideală pentru consumatorii electrici care necesită deplasarea. Insonorizarea este importantă atunci când generatorul poate deranja fie locatarii, fie vecinii.

Pentru foarte mulți, prețul este cel mai important în alegerea unui generator electric cu automatizare. Față de generatoarele simple care au pornire la sfoară sau chiar la buton/cheie, generatoarele care au posibilitate de atașare a unei automatizări sunt mult mai scumpe. Prețul crește proporțional cu puterea generatorului.
Din fericire, companiile producătoare s-au gândit și la lucrul acesta și au reușit să includă automatizarea în unele generatoare electrice. În aceste cazuri, automatizarea este capsulată. Așadar, nu numai că prețul unui astfel de generator a scăzut (față de un generator care permite automatizare la care s-ar adăuga prețul automatizării), dar este și mai ușor de utilizat. Nu mai este nevoie de un electrician la instalarea acestuia, fiind suficientă conectarea acestuia la panoul central.
Concluzie
Un astfel de generator de curent electric cu automatizare este o soluție perfecta pentru a sta fără griji atunci când alimentarea de la rețea este întreruptă. Fără a ridica un deget, curentul electric este disponibil oricând, indiferent de alimentarea la rețea. Iar acest lucru devine din ce în ce mai important atât pentru industriile care depind de electricitate, cât și pentru starea de bine și de siguranță pe care ți-o dorești acasă.