Ghid pentru amenajarea unei băi vintage
Stilul vintage este unul dintre trendurile cu cea mai rapidă ascensiune a ultimilor ani. Acesta se remarcă prin inspirația provenită din perioada de aur a anilor ’40 – ’60, fiind un stil puternic ancorat în trecut, dar care uimește și în zilele de astăzi prin abordarea originală. Este un stil des folosit în amenajările interioare și care încântă prin creativitate și nonconformism. Finisajele antice, rafinamentul și imperfecțiunea sunt câteva dintre aspectele reprezentative ale acestui stil. Atmosfera contemporană dintr-o încăpere amenajată vintage este redată de îmbinarea armonioasă a pieselor noi cu cele vechi.
De ce să alegi stilul vintage?
Băile amenajate în stil vintage nu se demodează. Acestea îmbină în cel mai rafinat mod eleganța obiectelor cu stilul clasic. Culorile pastelate, elementele florale, designul clasic, aerul contemporan și piesele în finisaj bronz sunt definitorii pentru acest stil. Detaliile aparte sunt cele care oferă băii personalitate și care fac diferența dintre o baie vintage și una modernă. Piesele retro permit numeroase posibilități de amenajare, iar combinațiile neobișnuite și imperfecțiunea sunt ca la ele acasă într-un decor vintage.
Culori și material
Culorile potrivite pentru o baie în stil vintage sunt cele pastelate, precum albul fildeș, galbenul muștar, maroul frappe, verdele jad sau rozul pudrat. Acestea se îmbină foarte bine cu piesele în culoarea lemnului. Spre exemplu, poți alege pentru amenajarea băii fie un mobilier complet alb, fie unul care să îmbine culoarea lemnului cu albul clasic. Iar ca și material pentru mobilierul de baie în stil vintage, cel mai indicat este lemnul (sau o alternativă care imită foarte bine aspectul acestuia). Acesta poate fi inclus în orice piesă din baie, nu doar în mobilier … în rama pentru oglindă, în rafturi, blat, sau chiar decorațiuni.

Motive antichizate
Elementele florale sunt cele care aduc un plus decorului antichizat. Îmbinate cu nuanțele pastele, acestea redau decorului un accent contemporan, plin de personalitate. De exemplu, poți alege să schimbi mânerele simple ale mobilierului cu unele cu forme arcuite sau cu model sau să alegi accesorii și elemente de decor cu teme florale (pahare pentru periuțele de dinți, dozator pentru săpun). Modelele geometrice se încadrează și ele perfect în sfera neconvenționalului și creează în același timp o stare de relaxare, așa că nu ezita să ții cont și de acest aspect.

Finisajele unei băi vintage
Piesele cu finisaj bronz fac parte din decorul de epocă. Fie că vorbim despre bateria pentru lavoar, para de duș, cuier, port prosop sau picioarele unei căzi freestanding, orice detaliu este semnificativ. Și dacă tot am amintit despre cada de tip freestanding, trebuie să știi că aceasta este o piesă elementară pentru o baie care te trimite cu gândul la stilul boem de odinioară.

Decorațiunile unei băi vintage
Pentru decorațiunile vintage nu există o limită. Atâta timp cât sunt alese cu grijă și se potrivesc stilului, orice alegere este perfectă. Obiectele vechi sunt elementele cheie pentru o baie vintage. Dacă nu ai nici o idee ce decorațiune se potrivește în baie, poți lua în considerare chiar și un tablou. Deși este un element neobișnuit pentru acest spațiu, el reprezintă un detaliu extrem de apreciat în designul vintage. Ai grijă doar să îl pui în locul potrivit. Neapărat pe un perete gol! Dacă ideea de a pune un tablou în baie nu îți surâde, atunci o poză reprezentativă pentru anii ’40 – ’60 poate fi o altă alternativă. Evidențierea decorațiunilor prin tonuri puternice și extravagante aduce un plus de savoare și personalitate.
Pereți și pardoseală
Un aspect la fel de important care contribuie la imaginea de ansamblu a unei băi vintage sunt pereții și pardoseala. Finisajele care imită piatra naturală, marmura, tapetul cu diverse motive sau diferite ansambluri geometrice redau aspectul unei încăperi vintage. Stilul vintage este ideal pentru iubitorii de poveste, pentru oamenii nostalgici și îndrăzneți în același timp. Este o metodă de amenajare aparte, motiv pentru care trebuie să reflecte în totalitate stilul și personalitatea proprietarilor. Piesele nu se aleg întâmplător, ci necesită o atenție sporită pentru fiecare detaliu. Integrarea unor elemente vechi, care au o semnificație sentimentală, într-un decor modern creează o atmosferă confortabilă.

Concluzii
Dacă îți dorești un astfel de decor pentru propria baie, trebuie să fii o persoană deschisă. De asemenea, trebui să știi ca pentru o baie amenajată în stil vintage accentul se pune în mod special pe calitate și nu pe cantitate. Evită mobiliere cu un aspect ieftin și decorațiunile care doar încarcă aspectul. Ideal ar fi să amplasezi în locuri potrivite câteva elemente cu aspect antichizat, care să reflecte accentul contemporan și care au o valoare sentimentală pentru tine. Baia este considerată ca fiind locul din casă destinat relaxării, tocmai de aceea trebuie să regăsești aici o stare de bine. Alege cu grijă fiecare element în parte și asigură-te că fiecare are o semnificație pentru tine. Este un stil relaxat, feminin și romantic, care îți oferă posibilitatea de a te juca cu elementele de mobilier și cu decorațiunile, astfel încât să obții o variantă vintage proprie, care să te reprezinte în totalitate.
- Să ai încredere în simțurile tale;
- Să fii îndrăzneț;
- Să alegi atât din punct de vedere estetic, cât și practic;
- Să te inspiri în totalitate din trecut;
- Să îți pui personalitatea în decor;
- Și să nu uiți că cele mai mici detalii fac diferența.
Poze cu băi vintage pentru inspirație


