Idei & Recomandări

Gresie și faianță modernă pentru o baie ca în reviste

Odată cu noile modele de gresie și faianță, de mobilier, dar și cu noile stiluri de amenajare, baia nu mai este doar spațiul organizat cu strictul necesar. Acum fiecare persoană sau familie care decide să amenajeze baia ia în calcul mai multe aspecte și prezintă un interes mai mare pentru design.

Până acum ceva timp, baia era considerată doar o încăpere necesară, însă designerii de interior au început să evidențieze importanța acesteia în viața de zi cu zi. Astfel baia a devenit și un loc în care ai parte de intimitate, relaxare și răsfăț atunci când ai nevoie. Tocmai de aceea, este foarte important ca decorul să fie unul plăcut și care să îți ofere o stare de bine, chiar și în cele 5 minute în care te speli pe dinți. Specialiștii spun că baia trebuie să fie atât practică și funcțională, cât și un mic refugiu care să reflecte personalitatea persoanei care o folosește, prin culori, lumini sau texturi. Și cum în amenajarea unei băi se pornește în primul rând de la modelul de gresie și faianță, în acest articol vom pune accent pe calitatea, dar și stilul acestora.

Gresie tip parchet care pentru a da un ton cald amenajării

Aspecte esențiale în alegere

Înainte să începi să cumperi produsele de care ai nevoie, trebuie să iei în calcul următoarele aspecte importante:

 • Spațiul de care dispui și forma băii.
 • Dacă există sau nu o structură a instalației (în cazul în care există deja țevile amplasate și nu vrei să mai faci modificări, atunci depinzi de cum sunt așezate acestea).
 • Cine va folosi baia: dacă ai un copil sau locuiești împreună cu o persoană în vârstă sau o persoană cu dizabilități, care au nevoie de anumite condiții.
 • Bugetul pe care vrei să îl investești.
Gresie dreptunghiular îngustă cu finisaj alb lucios, specifica amenajărilor în stil scandinav

Ce tipuri de gresie și faianță poți alege?

Sigur că atunci când vine vorba de culori sau materiale, există o mulțime de variante dintre care poți alege. Ceea ce este mai important este tipul de material din care sunt confecționate plăcile de gresie și faianță. Materialul face diferența atunci când vine vorba de calitate, de durata de viață sau de rezistența în timp la folosire sau la diferite șocuri. Astfel, fie că mergi în showroom-uri sau vrei să cumperi din magazine online, iată ce materiale vei găsi:

 1. Din ceramică. Ceramica oferă un aspect stilat plăcilor de gresie și faianță, însă exista un dezavantaj pe care ar trebui să îl iei în considerare. Acest tip de material nu este foarte rezistent și este mai predispus crăpării sau ciobirii decât altele. Dacă ai copii și crezi că nu ar rezista prea mult fără să pățească ceva, atunci cea mai bună varianta ar fi să optezi pentru plăcile din porțelan turnate la suprafață cu cermică.
 2. Porțelanată. Este cea mai recomandată opțiune datorită duratei de viață mai mari și a rezistenței la șocuri mecanice sau la schimbările de temperatură. Dezavantajul plăcilor porțelanate este că, fiind un material dur, este puțin mai greu să dai găuri în el, în cazul în care vei avea nevoie să faci carotări.
 3. Din piatră naturală. Gresia și faianță din piatră naturală sunt mai speciale datorită aspectului luxos. O baie cu designul din piatră naturală este una dintre acele băi de lux pe care le vezi în reviste. Din aceasta cauză și prețul este unul mai mare. Un alt minus, pe lângă prețul destul de ridicat este că necesită întreținere specială. Piatra are pori în care poate pătrunde apa sau mizeri, tocmai de aceea este nevoie să fie tratată înainte pentru etanșare.
Baie amenajată într-un stil modern cu accente care pun în evidență lumina naturală

Alegerea gresiei și faianței în funcție de stilul băii

 • Baia în stil minimalist: cele mai multe băi considerate moderne în ultima perioadă sunt cele în care spațiul este folosit eficient și care oferă impresia de aerisire. Dacă vrei să adopți acest stil, poți opta pentru gresia și faianța cu modele geometrice. Este recomandat ca doar una dintre cele două piese să aibă modele și o culoare mai puternică, în timp ce cealaltă să aibă nuanțe neutre, pentru un contrast potrivit.
 • Baia în stil tradițional: aici s-ar potrivi foarte bine gresia și faianța cu aspect de finisaje naturale, precum lemnul sau piatra naturală. Pentru aspectul tradițional, alege mobilier din lemn care pare neprelucrat, baterii aurii și alte obiecte de decor cu specific.
 • Baia în stil asiatic se evidențiază prin nuanțele pale, calde și decorul cât mai natural. Alege un model de gresie și faianță simplu, de culori liniștitoare. Poți chiar să decorezi cu plante și cu articole de iluminat cu lumină caldă.
 • Baia în stil marinăresc este unul dintre cele mai întâlnite stiluri, fiind și destul de ușor de realizat. Alege culorile plăcilor alb și albastru cu model în dungi sau carouri.
Cadă retro pusă în evidență de gresie alb/negru

Culoarea gresiei și culoarea faianței – o combinație potrivită

Un detaliu care contribuie la obținerea băii ideale este combinația culorilor. De multe ori, deși se adopta un stil interesant, cu obiecte și mobilier moderne, rezultatul nu este tocmai cel mai reușit. Acest lucru se întâmplă din cauza îmbinării nepotrivite a culorilor care poate face baia să pară prea mică, prea încărcată sau monotonă.

Am inclus în acest articol un mic ghid de îmbinare a culorilor atunci când vine vorba de gresia și faianța din baie.

 • Nuanțele de albastru (care sunt și cele mai întâlnite) pot fi combinate cu tonuri de maro închis sau alb. O altă idee este să combini tonurile de bleu cu cele de gri și alb.
 • Nuanțele de roșu pot fi combinate cu gri sau alb.
 • Nuanțele de verde se potrivesc foarte bine cu maro închis sau negru. În cazul în care dispui de un spațiu mic și vrei să pară mai încăpător, poți opta pentru combinații care să conțină preponderent alb.
 • Nuanțele de galben sau portocaliu pot fi îmbinate cu alb.
Pereții acestei băi sunt placați cu o gresie care imită cărămida pentru a obține un aer industrial

Design interesant, dar și practic

Dincolo de stil, culoare și textură, plăcile de gresie și faianță trebuie să fie și practice, adică să merite investiția și să nu fie nevoie să le schimbi prea curând. Baia este una dintre încăperile care necesită o curățenie specială, cu anumite substanțe. Tocmai de aceea, alege materiale care sunt rezistente la soluțiile de curățare și care nu se degradează ușor.

De asemenea, chiar dacă în mod normal toate plăcile sunt impermeabile, ar fi bine să folosești un kit rezistent la apă, cel puțin pentru cele care se află în apropierea cabinei de duș sau a căzii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *