Guest Post – Amenajarea băii în culori neutre
Salutareeee și bine v-am găsit!
Sunt Bogdan Moise, blogger pasionat de design interior și amenajări faine. De regulă mă găsiți cu articole și inspirație pe blogul Casa cu Stil. Acum am răspuns la invitația Neakaisa.ro și vă povestesc din experiența recentă a renovării unei băi. În special tips&tricks cu privire la combinația de culori pe care o poți folosi în amenajarea băii.
Baia este un spațiu pe atât de mic, pe atât de complicat de amenajat. Pentru că sunt necesare o grămadă de spații de depozitare și acum există o multitudine de posibilități, alegerile sunt din ce în ce mai complicate. Însă culoarea gresiei și a faianței setează tonul general al încăperii și, deși este în totalitate o noțiune care ține de preferințe, există câteva trucuri care te pot ajuta să folosești nuanțe neutre pentru a crea sentimentul de spațiu, mai ales într-o baie mică.
Recent am amenajat baia părinților mei. Pentru că face parte din obiectul meu de activitate să fiu la curent cu toate noutățile, sarcina alegerii produselor pe care urma să le folosim a fost a mea. Am încercat să aleg produse care sunt nu doar funcționale, să contribuie la folosirea zilnică a băii, dar să fie și cât mai estetice. De la boiler, până la gresie și faianță, am încercat să îmbin utilul cu plăcutul, fiind foarte atent atât la funcționalități, cât și la aspect.

Albul – un punct de pornire
Am ales să combin 2 modele, unul simplu, alb lucios și unul texturat pentru a crea senzația de adâncime a spațiului. Pentru că dimensiunea băii nu este foarte mare și cu cât culorile sunt mai deschise, cu atât pare mai spațioasă încăperea, gresia am ales-o într-o nuanță de gri. În special în băile cu pereți albi, gresia care imită lemnul nu poate da greș.
O baie în culori neutre îți oferă libertatea de a te juca în timp cu nuanțe mai puternice prin accesorii, fără însă să o încarce.
Și în ceea ce privește mobilierul, am ținut cont de recomandările designerilor în ceea ce privește amenajarea unei băi mici și am optat pentru alb.
Paravanul de duș este cel mai des întâlnit cu rame cromate sau negre. În peste 95% dintre amenajări una dintre aceste 2 variante se potrivește perfect. Unul dintre produsele mele preferate este o aplică cu led. Are niște găuri mici în protecția de plastic astfel încât atunci când e aprinsă lasă impresia că strălucește.
Accesorii & Pete de culoare
Așa cum spuneam mai devreme, dacă se optează pentru culori neutre, libertatea de exprimare vine atunci când vorbim despre accesorii. Eu am ales setul de 3 tablouri din fotografia de mai jos deoarece oferă senzația de spațiu și de natură, dar și pentru că este o pată de culoare bine-venită.

Dulapul de baie este unul cu oglindă deoarece, ca în toate băile, sunt necesare multe spații de depozitare. Așa, s-a făcut și economie de spațiu și, la finalul zilei, arată și excepțional de bine.
Utilitate – criterii de alege a boilerului
Însă o baie fără apă caldă ar fi degeaba foarte frumoasă. Motiv pentru care am investit foarte mult timp și în alegerea boilerului. Am ales la finalul zilei un model foarte practic, cu funcții variate:
- Funcție eco care învață rutina ta zilnică astfel încălzește apa în momentul în care obișnuiești să faci duș
- Funcție vacanță
- Control prin touch-screen
- Funcție anti bacteriană
- Vizualizare timp rămas până la încălzirea temperaturii setate de tine pentru apă
- Vizualizare număr de dușuri disponibile deși dacă încălzești apa la 60 grade, poți face mult mai multe
- Aspect fain
- Raport preț calitate excelent

Culorile neutre – posibilități infinite
Atunci când dorești să amenajezi baia trebuie înainte de toate să te întrebi cine o va folosi cel mai des? Ce rutină va avea? Astfel vei alege culorile și în funcție de preferințe personale.
Eu, de exemplu, prefer un duș rapid în fiecare zi și, pentru relaxare o baie timp de o oră. Astfel, reușesc să mă detașez de stresul acumulat în cursul zilei. Culorile în care este amenajată baia joacă un rol extrem de important în rutina mea de relaxare, motiv pentru care prefer culorile deschise care sunt de regulă primitoare și călduroase.
Am făcut și o listă cu unele dintre culorile la care m-am uitat cu interes și pe care cred că merită să fie luate în considerare:
- Taupe
- Gri deschis
- Alb lucios
- Gri cărbune
- Albastru deschis
- Verde închis
- Alb unt
- Crem

Taupe
Taupe este o nuanță pe care o vei găsi cu diferite variații. Este considerată o culoare caldă, dar neutră. În funcție de preferințe, poate fi asociată cu alte culori din aceeași gamă neutră sau chiar cu culori mai îndrăznețe.
Gri deschis
Griul deschis nu este pretențios. Pentru păstrarea unui un aspect neutru, îl poți asorta cu alb sau negru. Dacă vrei totuși să dai puțină viață băii tale, griul deschis poate fi asortat cu niște culori deschise imprimate pe accesorii precum prosoape, coș de rufe, perdeaua de la baie. Deși este o culoare destul de simplă, poate fi în funcție de conbinațiile din care face parte și elegant, și modern.
Alb lucios
Albul este the go to color atunci când ai de amenajat o baie mică., În primul rând, poate fi asortat cu orice. O baie complet albă însă poate fi prea mult. Pentru a crea senzația de spațiu, te sfătuiesc să folosești jocuri de nuanțe – accesorii luminoase (galben, roz sau chiar verde). Pot fi folosite diferite forme ale modelelor de gresie sau faianță pentru a crea un joc geometric.
Tip: poți combina un ambient complet alb cu mobilier texturat în nuanțe de lemn. Rezultatul poate fi excepțional.

Antracit
Antracitul este o culoare destul de generică – se referă la o paletă de gri-uri mai contrastante. Poate fi găsit în diferite nuanțe. Poate fi combinat cu alb lucios sau alb unt. Acest tip de gri oferă băii tale un parfum șic, dar în același timp foarte elegant și relaxant. Se poate combina și cu tonuri naturale de lemn.
Albastru ciel
Nuanța cerului senin. Poate fi folosit ca nuanță de fond, sau ca accent cromatic într-o baie complet albă. Pentru o tentă mai relaxantă, se poate opta pentru un albastru ciel combinat cu gri deschis – este parte din trendul ultimilor ani folosirea nuanțelor deschise texturate.
Alb unt/Crem
Dacă un albul lucios pare mult prea puternic,, albul unt este o alegere potrivită. Este foarte puțin pretențios, foarte ușor de întreținut și extrem de simplu de asortat cu alte culori.. Este o alegere clasică, dar în același timp nu este deloc plictisitoare. Se poate combina cu nuanțe de roz deschis, maro sau gri.
Maro
Cremul este un maro foarte deschis. În funcție de dimensiunea și luminozitatea camerei, poate fi folosit în nuanțe variate, atât ca nuanță generală, cât și ca punct de contrast..Un maro deschis funcționează bine ca un fundal neutru pentru a prezenta culori de accent precum crem, bej sau albastru.
În loc de concluzii
Cam atât despre cele mai potrivite culori pentru baie, sper că ți-au plăcut ideile mele și în același timp sper că amenajarea și decorarea propriei băi te-a inspirat și pe tine.Ținem și pe viitor legătura pe Casacustil.ro, dar și pe blogul Neakaisa.ro. Sper să ne auzim curând cu mai multe proiecte faine!
Sper sa va placa colaborarea noastra pentru redactarea acestui articol. Vor urma si altele 😀
Cu gândul la o colaborare îndelungată și de succes, îți mulțumim pentru articol, Bogdan.
Echipa NeaKaisa