Idei & Recomandări

Idei creative pentru un 1 Iunie distractiv

Ziua Copilului este unul dintre cele mai așteptate momente ale anului. Cu mic cu mare, sărbătorim prin joc și voie bună începutul verii și, indiferent de vârstă, fiecare dintre noi se poate bucura de momente inedite. Pregătirile pentru petrecere sunt aproape de final, avem deja așezate baloanele, jocurile, prăjiturile și activitățile pentru cei mici. Însă ce ne facem cu baia de seară? Pentru că este o zi specială, cel mai frumos ar fi ca fiecare moment să marcheze Ziua Copilului așa cum se cuvinte. Iar după o zi de alergătură, plimbări în aer liber și activități inedite cu copiii noștri, o astfel de zi nu este completă fără ca ea să se termine tot prin joc și voie bună.

Organizarea unei astfel de sărbători însă nu este simplă. Trebuie să găsim cele mai potrivite activități, în funcție de vârsta copiilor, jocuri care, pe lângă faptul că îi distrează pe cei mici, îi și educă, le creează amintiri de neuitat și îi apropie de familie. Așa că ți-am pregătit Ziua Copilului cu idei creative care să bifeze toate aceste aspecte importante în ceea ce privește crearea de momente interactive împreună cu cei mici.

Surpriza de „Bună dimineața”

Primul moment al zilei este cel care dă startul activităților și are o importanță deosebită. Așteptările sunt mari, așa că dimineața trebuie să se ridice la nivelul lor. Copiii noștri sunt entuziasmați, motiv pentru care îi putem surprinde plăcut cu un moment în familie. Pentru un plus de răsfăț, întreaga zi poate fi presărată cu cadouri pentru cei mici, iar primul astfel de cadou poate veni chiar la trezire. În fond, cărui copil nu îi place să se trezească cu o surpriză plăcută? Și nici măcar nu trebuie să fie ceva complicat.

Poate o jucărie pe care și-o dorește de mult timp, poate un joc pe care să îl joace cu prietenii la petrecerea organizată de Ziua Copilului, sau chiar și mai simplu, o carte de colorat sau una de povești cu care să încheiați ziua. Apoi, la micul dejun, după ce ați spălat frumos fața și dinții, puteți face gustarea de dimineață, unde puteți găti împreună rețete variate de clătite cu fructe. O astfel de activitate, chiar dacă creează puțină dezordine în bucătărie, ajută la dezvoltarea dexterității și este un bun prilej de a petrece timp de calitate împreună cu cei mici.

Pont: Pentru a te bucura de experiența unei băi pline de energie, te sfătuim să pregătești baia astfel încât să fie cât mai sigură pentru copii. Pentru tips&tricks poți citi articolul despre Cum poți amenaja o baie baby friendly

Petrecerea de „Ziua Copilului”, un bun prilej de activivități educative

După micul dejun, posibilitățile sunt aproape nelimitate, iar ele depind doar de creativitate și de vremea de afară. Puteți petrece timp împreună, într-un cadru restrâns, acasă, unde să organizați jocuri educative. Puteți merge în parc, unde să descoperiți împreună baloane de săpun și alte activități organizate cu ocazia zilei de 1 Iunie sau puteți organiza o petrecere uriașă cu toți prietenii copiilor. Indiferent de alegere, sunt câteva elemente care nu trebuie să lipsească într-o astfel de zi:

  • Culorile. Pentru a marca așa cum trebuie ziua copilului, este indicat ca ea să fie inundată de culoare. Indiferent că este vorba de baloane, creioane colorate, decorațiuni pe care să le realizați împreună, fiecare moment al zilei e bine să fie cât mai colorat. Chiar și alegerea hăinuțelor este importantă. Pentru că azi este ziua lor, e chiar indicat să lăsăm creativitatea copiilor să zburde în voie, să le permitem să se îmbrace cu tot ce își doresc, să îi stimulăm să creeze în jurul lor cât mai multă culoare.
Idei creative pentru 1 Iunie
  • Stimulare prin joc și învățare. O astfel de zi este un bun prilej să ne jucăm cu forme și texturi inedite. În funcție de vârstă, putem organiza activități prin intermediul cărora copiii noștri să descopere noi forme geometrice și noi texturi. Putem să ne jucăm cu materiale de diferite forme și chiar să organizăm un atelier improvizat de „construit” jucării cu care apoi să ne jucăm împreună cu cei mici.
  • Distracția și voia bună. Chiar dacă tendința noastră este să transformăm această zi într-o lecție educativă, este important să le lăsăm copiilor și libertatea de a se relaxa și distra, așa că putem să readucem în prim plan jocurile copilăriei noastre. Ziua Copilului este un bun prilej de conectare cu cei mici, un moment special în care să stăm cât mai departe de ecrane. Chiar dacă suntem în 2021 și majoritatea copiilor își petrec mult timp pe tablete și telefoane, nu spune nimeni că nu putem să le arătăm o frântură din copilăria noastră în care ne jucam „Rațele și vânătorii”, „V-ați-ascunselea” și câte și mai câte activități interesante.
  • Gustările cu surprize. Azi, până și mâncarea poate veni dintr-o poveste, din lumi fantastice și inedite. Fiecare fel de mâncare poate fi acompaniat de jucăriile preferate ale copilului, iar prânzul poate fi un bun prilej să chemi la masă personajele favorite ale celor mici. Mai ales dacă ai o curte, poți așeza o masă lungă în curte, unde să fie invitate toate jucăriile de pluș ale copiilor.
  • Lumini și culori, peste tot doar lumini și culori. Dacă tot am menționat importanța culorilor, ele sunt mult mai bine acompaniate de lumină. În special spre seară când începe să se întunece, puteți descoperi împreună lumea fascinantă a culorilor fosforescente, prin jocuri interactive care să conțină vopsele sau chiar bețe luminoase pe care să le introduceți în baloane, borcane și câte și mai câte.

Pont: Chiar și o baie mică poate fi distractivă! Vezi tips&tricks pentru amenajarea eficientă în articolul Amenajarea băilor mici

Momentul zero: baia de seară

Deși mulți am crede că cele mai importante momente sunt activitățile organizate pe tot parcursul zilei, de fapt, punctul culminant sunt activitățile de seară, de dinainte de somn. Asta pentru că doar în felul acesta ziua va fi completă. Și pentru că mulți părinți sar fără voia lor peste acest moment al zilei, am pregătit 5 idei pentru care baia de seară să fie unică și să completeze perfect o zi atât de specială. Cele 5 activități pot fi realizate la orice vârstă și garantează momente de distracție.

Spuma de ras, noua jucărie din baie

Majoritatea copiilor au acest impuls de a desena pereții cu creioane și vopsele. Ei bine, de Ziua Copilului, baia poate fi transformată într-un imens șevalet pe care copilul să îl mâzgălească în voie, fără să ne chinuim prea mult să curățăm ulterior. Tot ce trebuie să avem la îndemână este puțin colorant alimentar și spumă de ras pentru piele sensibilă. Putem goli tubul în mai multe recipiente în care să punem colorant alimentar, apoi, după ce colorăm spuma, o putem întinde pe faianță, în cadă, în duș, peste tot. 

Creativitatea este limita, iar copiii vor fi mai mult decât fericiți de faptul că li se oferă libertatea de a desena în voie, fără repercursiuni. Ba chiar, puteți să vă alăturați și voi cursului de pictură, vă puteți face mustăți colorate și barbă, sau vă puteți da cu cremă de ras pe haine. Singurul lucru la care e important să fim atenți, este să nu lăsăm copiii nesupravegheați, pentru a evita orice accident neplăcut.

Pont: Pentru menținerea unei temperaturi optime a apei, poți opta pentru o baterie de cadă cu termostat.

Excursia pe planeta algelor fosforescente

Un joc extrem de interesant mai ales pentru copiii mai mari de până în 7 ani, este jocul de-a exploratorul. În timpul băii de seară, puteți arunca la întâmplare glow sticks în cadă, astfel încât să creați o iluzie de lumină colorată. Puteți chiar crea o poveste în care să explorați împreună lumea fantastică a Planetei cu alge fosforescente, unde copiii pot vâna batoanele luminoase și le pot apoi analiza în laboratorul lor secret din dormitor. Și aici, posibilitățile sunt nelimitate. Batoanele fosforescente pot fi introduse în baloane cu care apoi să decorăm întreaga baie sau ne putem distra cu ele ore în șir.

Reconstituirea Atlantidei

Pentru copiii mai mari, pasionați de construcții și de povești mitologice, baia de seară poate fi un bun prilej pentru o nouă poveste interesantă, cea a Atlantidei. În timp ce voi îi povestiți copilului despre misteriosul continent aflat sub ape, cu ajutorul unor multe, multe bucăți de Lego, el poate construi diferite clădiri, chiar în apă. Joaca cu Lego în baie este una dintre preferatele copiiilor care au în jur de 10 ani, iar acum ea poate fi folosită pentru dezvoltarea culturii generale a copilului. În fond, știm cu toții că piticii învață cel mai bine prin joc și distracție. Iar, în cazul de față, baia de seară se poate lungi mult și bine, timp în care să petreceți timp prețios cu copiii și, în același timp, să și învățați împreună multe lucruri interesante.

Pont: Pentru a evita accidentările, optează pentru obiecte sanitare cu margini rotunjite.

Tirul cu pistoalele cu apă, pentru copiii energici

De la vârsta de 10 ani, jocurile simple nu mai sunt atât de interesante, mai ales pentru că copiii sunt tot mai energici și curioși. Așa că pentru cei mai năzdrăvani dintre ei, există o soluție care să îi pregătească pentru o noapte odihnitoare. Tot ce trebuie să facem este să cumpărăm câteva pistoale cu apă și ținte care se pot prinde cu ventuze de faianța din baie, astfel încât, în timpul băii de seară, să trageți la țintă cu pistoalele în timp ce vă spălați. O astfel de activitate nu doar că este utilă pentru copiii energici, dar le dezvoltă dexteritatea și simțurile și le și consumă energia înainte de povestea de seară.

Și pentru că tot vorbim despre povestea de seară, după ce v-ați îmbăiat și uscat, cel mai bun mod de a încheia Ziua Copilului este printr-o poveste interesantă. Iar aici, avem o idee inedită. Cum ar fi ca măcar azi, în loc să citiți clasicele cărți pe care deja le-ați răsfoit de zeci de ori, să inventați împreună o poveste care să descrie cum a fost ziua? O poveste cu personaje fantastice, eroi și tot felul de obiecte interesante pe care să le descrieți împreună. În felul acesta, veți mai puncta încă un aspect important din procesul de creștere a copiilor, și anume, dezvoltarea imaginației. O astfel de poveste poate fi dezvoltată în următoarele zile și puteți chiar să desenați personajele principale, astfel încât să vă creați propriul basm personalizat.

Indiferent de cum vă va fi ziua și de activitățile pe care ați decis să le organizați împreună cu cei mici de Ziua Copilului, un lucru conteză cel mai mult, acela de a fi aproape de ei și de a retrăi copilăria prin jocuri interesante. Știm că în sufletul fiecăruia dintre noi, indiferent de vârstă, încă mai zac fărâme din copilărie, iar azi e un bun prilej să le lăsăm să iasă la suprafață, să se joace în voie, să retrăiască momente de inocență. E o zi însorită în suflete, plină de însemnătate, o zi în care, pe lângă baloanele de săpun și jucăriile noi, cel mai mult contează să îi sărbătorim pe cei mici așa cum merită cel mai mult, prin voie bună, veselie și zâmbete largi. Așa că, în final, tot ce mai rămâne este să le urăm „La mulți ani!”, tuturor copiilor mici și mari!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *