Idei moderne pentru amenajarea sau renovarea băii
Cuprins
Amenajarea unei locuințe necesită destul de mult timp și bani investiți, dar tototadtă e nevoie și de puțină documentare. Pentru cei care își doresc ca noua lor casă să arate ca una dintre cele prezentate în reviste, fiecare detaliu contează. Astfel, indiferent că este vorba despre amenajarea dormitorului, a livingului sau chiar renovarea băii, decizia este mai grea, mai ales când vezi tot felul de designuri interesante.

Renovarea băii
Cea mai pretențioasă este baia și asta pentru că în general dimensiunile sunt destul de mici, dar și pentru că umiditatea poate afecta mobilierul de baie și celelalte obiecte. Tocmai de aceea, aproape toată lumea alege să decoreze baia cu faianță și gresie. În primul rând pentru că este o variantă mult mai sigură ținând cont de condițiile din baie și în al doilea rând pentru că este mai ieftin.
Totuși, ideile moderne de renovare sau amenajare sunt puțin mai îndrăznețe și dau un aspect mai interesant băii.
Iată care sunt opțiunile de finisaje care devin din ce în ce mai populare în materie de design interior pentru băi.
Tapetul impermeabil
Deși pare puțin ciudată ideea de a folosi tapet în baie unde stropești pereții cu apă și unde umiditatea nu lipsește, există un tapet special pentru acest lucru. Acest tip de tapet este impermeabil, lavabil și poate fi confecționat din vinil, fibră de sticlă sau fibre nețesute. Poți găsi o gamă variată de stickere, pe care să le atașezi doar în unele locuri sau chiar și tapet întreg cu diverse modele.
Pardoseala din plută
Pluta este un material rezistent la umeazeală și mucegai, așa că nu trebuie să își faci griji despre cum va arăta în timp. De asemenenea, pardoseala din plută menține mai mult căldura, pluta fiind un izolator termic. Dacă ești genul de persoană care ține foarte mult la produsele naturale, trebuie să știi că pluta este un material hipoalergenic, deci nu favorizează apariția bacteriilor. Dezavantajul acestui tip de pardoseală este că este foarte fină, ceea ce o faci și mai sensibilă la obiectele grele și la un exces de apă.
Lambriul din PVC
Dacă vrei să renunți la aspectul monoton al băii simple cu gresie și faianță, atunci o altă opțiune modernă este lambriul din PVC. Lambriul este ideal pentru băile în stil rustic, scandinav sau shabby chic, dar și pentru băile elegante. Un avantaj al lambriului din PVC este că se întreține mai ușor decât faianța, unde trebuie să cureți rosturile dintre plăci. De asemenea, este ușor de montat și de îmbinat. Totuși, trebuie să fii atent să cumperi un lambriu rezistent la umiditate, special pentru băi și să asiguri o ventilație bună. În caz contrar, există riscul să se creeze mucegai în spatele plăcilor.
Cum combini culorile?
Te-ai hotărât că vrei să îți decorezi baia cu gresie și faianță sau poate cu una dintre variantele de mai sus. Următorul pas este să te gândești la modele și la cum vei combina culorile pentru a crea un contrast plăcut. Alegerea unor culori nepotrivite poate să facă baia să pară prea mică sau prea încărcată, fără lumină. Am pregătit pentru tine câteva sfaturi care te vor ajuta să alegi culorile ideale.

- Pentru o baie liniștitoare și cu efect de mărire, folosește un bleu deschis cu vopsea lavabilă albă sau plăci simple. Dacă totuși combinația de alb și bleu ți se pare învechită, poți opta pentru un gri deschis sau diferite nuanțe de albastru.
- Dacă vrei să ai o baie în stil rustic, folosește pentru pereți nuanțe naturale de lemn sau un lambriu din PVC impermeabil cu aspect de stejar sau pin. Pardoseala poate fi în nuanțe calde de crem, iar pentru un contrast puternic, poți adăuga accente de galben în mobilier sau decorațiuni.
- Dacă îți dorești o baie care să imite culorile din natură, atunci nuanța ideală este verde. În funcție de preferințe poți opta pentru un verde crud sau verde smarald îmbinat cu alb sidefat, gri argintiu sau galben auriu. Alte variante plăcute sunt verdele fistic, verdele pal, verdele mentă sau verdele măslină.
Citește mai multe despre palete de culori.
Amenajarea băilor mici
- Albul este varianta cea mai sigură pentru ca baia ta să pară mai spațioasă. Însă multe persoane consideră că albul este monoton, așa că aleg să vopsească în nuanțe neutre sau luminoase de gri perlat, verde, albastru deschis sau galben pastel. Un truc pentru a face baia să pară mai mare este ca pereții, tavanul și pardoseala să fie de aceeași culoare pentru un efect de continuitate.
- Chiar dacă spațiul nu îți permite să improvizezi prea mult, există totuși posibilitatea de a da un aer interesant și modern băii tale mici. Păstrează trei peretți, tavanul și pardoseala într-o culoare simplă și exprimă-ți creativitatea pe al patrulea perete. Fie alegi o gresie specială din mozaic, ori un tapet cu un model care îți place sau alegi să vopsești peretele în dungi.
- Nu încărca baia cu mobilier sau cu obiecte sanitare prea mari. Ideal este ca mobilierul să fie suspendat pentru a evita încărcarea pardoselii, astfel încât spațiul să pară aerisit. O idee bună e folosirea unei căzi de baie freestanding.
Citește mai multe depre amenajarea băilor mici.
Detalii pentru o baie specială
Ai spune că este puțin cam extravagant să decorezi baia cu plante, dar studiile arată că plantele oferă o senzație de relaxare și liniște în baie. Ai grijă totuși să alegi plantele potrivite pentru că temperatura ridicată, umiditatea și lumina naturală insuficientă le pot afecta. Mai jos sunt câteva plante care ar rezista în baie și care sigur ar face decorul să fie mai frumos:

- Aloe vera este o plantă ce preferă lumina artificială;
- Asparagus, o plantă căreia îi place să aibă frunzele curățate de praf, așa că stropii de apă din baie nu ar deranja-o;
- Bambusul se acomodează ușor cu lumina insuficientă;
- Begonia se adaptează într-un mediu cu umiditate ridicată;
- Ciclama, feriga sau aspidistra.