Idei & Recomandări

Lavoarul ideal – criterii de alegere pentru baia ta

Lavoarul sau chiuveta de baie, așa cum o știe toată lumea, nu mai este acum un simplu obiect sanitar necesar în baie. Lavoarul reprezintă mai mult decât simpla chiuveta în care te speli pe mâini sau pe dinți. Designerii au început să pună din ce în ce mai mult accent pe modelul acestui obiect sanitar datorită faptului că aduce un aspect mai interesant băii, dar poate și să ajute la optimizarea spațiului. Foarte mulți designeri de interior consideră chiar faptul că lavoarul este piesa centrală de la care se pleacă atunci când gândești amenajarea băii.

Lavoarul tip bol

Astfel, dacă te-ai mutat într-o locuință nouă sau îți reamenajezi casa și vrei ca investiția ta să fie una bine-meritată, atunci citește acest articol pentru a afla cat mai multe despre cum ar trebui să alegi lavoarul ideal.

Procesul de alegere este unul important pentru că pe lângă aspectul estetic plăcut pe care ți-l dorești, un lavoar trebuie să fie și de calitate pentru a rezista îndelungatelor folosințe.

Aspecte de care trebuie să ții cont când alegi lavoarul?

Pe lângă caracteristicile directe ale lavoarului, trebuie să te gândești în ansamblu și la restul băii.

Lavoarul trebuie să se potrivească cu designul și culorile băii, dar de asemenea să aibă și mărimea potrivită astfel încât să nu ocupe prea mult spațiu. Stilul acestuia trebuie să fie ales în concordonață cu stilul băii și cu nuanțele folosite, dar în același timp și în funcție de cui o să îi folosească această baie. Dacă este o baie pentru întreaga familie, atunci trebuie să alegi un lavoar mai mare și rezistent. Dacă este vorba de o baie de serviciu, poți alege un lavoar mic cu un design simplu.

De asemenea, trebuie să iei în calcul și dacă înlocuiești sau faci baia de la zero. Acest lucru va influența alegerea pentru că atunci când amenajezi de la zero, poți alege mobila și obiectele sanitare așa cum îți dorești astfel încât să se potrivească. Atunci când vine vorba doar de o simplă înlocuire a obiectelor uzate, depinzi deja de mobila și designul existent al băii.

Nu în ultimul rând, foarte important este și bugetul. Dacă ai o limită de buget în care vrei să te încadrezi, atunci setează-ți criteriile principale după care vrei să alegi lavoarul, apoi caută unul care să fie ceea ce îți dorești.

Citește mai multe despre tipurile de lavoare.

Lavoarul: piesa esentială din baie

  • Lavoar cu picior: acest model era unul dintre cele mai folosite acum câțiva ani, însă în timp oamenii au renunțat la el pentru că ocupa spațiu care ar fi putut fi folosit pentru depozitare. Piciorul nu permite amplasarea altor obiecte sub el și de asemenea, nici pe acesta nu ai loc să pui prea multe lucruri de igienă, precum săpuniera sau alte obiecte cosmetice.
  • Lavoar cu blat: acest model poate fi de două feluri: așezat pe blat sau sub blat. Lavoarul așezat pe blat este mai modern și are un design mai interesant, însă ocupă mai mult spațiu din cauza ieșirii în relief. Modelul așezat sub blat este simplu și permite lavoarului să fie aproape insesizabil. Indiferent de tipul ales, lavoarele cu blat sunt practice deoarece nu ocupă mult spațiu, poți utiliza toată suprafața blatului, putând fi găsit într-o varietate de modele și culori.
  • Lavoar prins în perete: acest tip este util în cazul băilor foarte mici care nu trebuie să fie încărcate și de alte rafturi sau blaturi. De asemenea este potrivit pentru băile folosite de persoane cu dizabilități deoarece păstrează un spațiu în care poate pătrunde scaunul cu rotile, dar în acest caz trebuie să ai în vedere că trebuie să gândești un spațiu de depozitare în alt loc.
  • Lavoarul cu dulap/mască sau mobilier: este cel mai utilizat model datorită faptului că astfel poți folosi în întregime spațiul din baie. Astfel, poți folosi pentru depozitare atât locul din interiorul mobilierului cât și suprafață de deasupra.

Materiale folosite la lavoare

  • Ceramică: are un raport calitate-preț foarte bun, este rezistentă în timp și are o durată de viață mai mare. De asemenea, acest material permite fabricarea oricărui tip de lavoar, într-o paletă largă de culori și nu presupune de o întreținere laborioasă.
  • Granit și marmură: aceste materiale sunt considerate de lux și oferă un aspect deosebit băilor. Granitul și marmura sunt materiale rezistente, dar necesită întreținere atentă cu anumiți detergenți care să nu afecteze aspectul.
  • Sticlă securizată sau laminată: materialul acesta se potrivește băilor moderne cu stil minimalist. Dezavantajele acestui material sunt sensibilitatea și faptul că se observă ușor stropii de apă depuși.
  • Fonta emailată: de obicei este utilizată în restaurante și localuri. Este ideală pentru stilul rustic, oferă durabilitate și se curăță ușor.
  • Inox: acest material este mai des întâlnit la lavoarele de bucătarie, însă există câteva modele și pentru baie care necesită montarea pe blat.
  • Lemn: este un material foarte rar întâlnit și în general este prezent doar în hoteluri sau cabane. Este foarte pretențios la îngrijire și cu prețuri destul de ridicate.

Componentele/ accesoriile lavoarului

Atunci când te-ai hotărât asupra anumitor dimensiuni, asupra tipului și materialului lavoarului, trebuie să verifici dacă are toate componentele în dotare. Astfel, trebuie să cuprindă sifonul lavoarului, ventilul (scurgerea care se montează în acesta și se prinde de sifon), kitul de fixare (dacă e cazul) și bateria. Pentru evitarea riscului de deteriorare sau accidente precum inundațiile, asigurați-vă că alegeți produse de calitate.

Citește mai multe despre lavoare pe blat.

Tipul montajului

În funcție de modelul lavoarului ales, pot exista mai multe tipuri de montaj:

  • Suspendat pentru lavoarul care se prinde de perete.
  • Piedestal: pentru lavoarul cu picior.
  • Încorporat: pentru cele cu mască, mobilier sau sub blat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *