Masterclass design interior – Kelly Wearstler
Au trecut aproape 2 luni de când stăm în casă. Poate mai multe decât am stat oricând altcândva. Una dintre urmările acestei perioade va fi că ne vom dori să îmbunătățim modul în care trăim și experimentăm noțiunea de acasă. Designul interior are acest rol, de a ne ajuta să configurăm spațiul de acasă pentru a răspunde tuturor nevoilor curente în timp ce ne creează un sentiment de bine, de intimitate și relaxare.
Dacă după ce va trece pandemia, ai în plan fie să te muți, fie să reamenajezi spațiul de locuit pentru a se adapta mai bine nevoilor tale, sfatul nostru este să pleci puțin urechea către specialiști. Noi am profitat de perioada asta și am aruncat un ochi peste câteva cursuri de design interior și am rămas impresionați pozitiv de cursul în format Masterclass al lui Kelly Wearstler.
Cine este Kelly Wearstler
Kelly Wearstler este un designer de interior recunoscută pentru proiectele rezidențiale, comerciale și horeca. Este o apariție constantă în reviste de profil precum Architectural Digest, Elle Decor sau Vogue și Forbes. Toate proiectele ei sunt unice, au o personalitate puternică și de cele mai multe ori inspirație în surse precum istorie sau artă. Despre toate aceste concepte, Kelly a publicat până acum 5 cărți în care povestește atât despre provocările amenajărilor pe care le coordonează, dar și despre cum și-a găsit vocea creativă și a ajuns să se bucure de fiecare poveste pe care o spune prin design.

Primii pași pentru orice proiect
Unul dintre motto-urile care o diferențiază este căutarea poveștii. Spune despre orice amenajare că
Înainte să începi orice proiect de design, trebuie să îi identifici o poveste. Cele mai importante elemente de luat în considerare când începi să desenezi povestea sunt nevoia și dorința. Iar la aceste întrebări poți răspunde doar după ce pui nenumărate întrebări.
Kelly Wearstler – Masterclass
Dacă tu ești propriul client, analizează rutina fiecărei zile, întreabă membrii familiei ce îi încurcă în casă, observă ce trasee urmează mai des. Se împiedică de un scaun de 2 ori pe zi? Nu sunt neatenți, scaunul este așezat în mijlocul unui traseu pe care îl parcurg des și nu ar trebui să fie acolo.

Pentru a înțelege un proiect de design și a-l putea structura, este nevoie să diferențiezi elementele spațiului: Cum este împărțit? Este parte dintr-un spațiu deschis sau este de sine stătător? Cum este cel mai des folosit? Are lumină suficientă? Kelly cataloghează aceste întrebări drept structura de rezistență a oricărei amenajări. După ce înțelegi spațiul disponibil, vei reuși să îl reconfigurezi și să îl amenajezi cu o mai mare atenție către util.
Folosește tot spațiul disponibil, dar nu te plafona
Kelly este recunoscută pentru modul în care folosește cu curaj materiale diferite, îmbinându-le în stiluri neașteptate.
Ia un element. Un obiect de decor, o aranjare în spațiu, un dulap. Dă-i un nou rol, regândește-l și reconfigurează-l. Încalcă și câteva reguli pe parcurs, fă ceva neașteptat.
Kelly Wearstler – Masterclass
Când cauți soluții, nu te concentra exclusiv pe aspect, caută să construiești un ambient practic. Ia în calcul toate elementele care vor trebui depozitate – de la haine, până la cărți, suveniruri, prosoape, așternuturi sau tacâmuri. Pentru o amenajare de succes ai nevoie de spațiu de depozitare foarte structurat. Linia amenajării poate fi menținută doar dacă toate aceste elemente au un loc bine definit și stau într-un loc prestabilit, rămânând la vedere doar ceea ce face parte dintr-un design planificat.

Elemente de bază în amenajare
Sunt câteva elemente generale pe care Kelly le consideră esențiale. Noi le-am interpretat pentru amenajarea băilor, dar sunt valabile pentru orice cameră.
- Culori în spațiu – Când vrei să adaugi culoare unui spațiu, întoarce-te la povestea pe care ai definit-o la început. Ce încerci să transmiți? Ce stare vrei să inspire baia? Vrei un spațiu tonic, energizant, mergi pe nuanțe de contrast (galben, albastru ciel, roz, baterii aurii), vrei un spațiu relaxant, alege pasteluri. Dacă îți dorești un spațiu elegant, convertibil în funcție de accesorii, mergi pe negru/alb și colorează în funcție de starea de spirit cu ajutorul prosoapelor și a accesoriilor de baie. Ține întotdeauna cont că nuanțele comunică unele cu altele, chiar și la trecerea între camere.
- Texturi – simțul tactil este unul dintre cele mai importante simțuri. Ne dă o structură și ne ancorează în ambient. Texturi conferă greutate vizuală designului și poate fi folosit cu ajutorul vopselei, a textilelor, a plăcilor de gresie/faianță, mobilier, obiecte sanitare și baterii. Toate aduc spațiului un anumit feeling pe care îl poți modela cât să obții ceea ce te va face să te simți confortabil într-un anumit spațiu. Pentru amenajarea băii, recomandăm să nu folosești prea multe texturi care să nu comunice corect între ele. Dacă optezi pentru un finisaj tip beton de exemplu, evită mozaicul pentru a nu încărca excesiv ambientul.
- Lumina – într-un mod bizar, lumina este adesea ignorată atunci când planificăm o amenajare. Însă este un element cheie care, dacă nu este folosit în avantajul spațiului, va genera mari bătăi de cap. De la lumină naturală – pentru băile care au geamuri – până la lumini zonale, toate sursele trebuie să fie sincronizare corect. Să creeze un spațiu intim, dar practic. Nu ajunge să pui o plafonieră în mijlocul tavanului, trebuie să iei în considerare spațiile cele mai des folosite – zona de oglindă de exemplu . Poți alege o aplică sau poți opta pentru oglinzile cu iluminare, important este să poți accentua anumite spații cu ajutorul luminii.
- Mobilier – toate cele de mai sus fac parte din oasele designului cum le spune Kelly. Mobilierul este ultima etapă, la fel de importantă, dar pentru a fi integrată corect, ea trebuie sincronizată cu toate celelalte. Mobila reprezintă o serie de forme, culori și texturi care se apropie unele de altele pentru a spune o poveste care creează mișcare și vibrație. Analizează fiecare element în parte, identifică-i rolul practic în timp ce îl configurezi vizual. Ține cont că, uneori, contradicțiile creează cele mai bune rezultate.

Câteva cuvinte înainte să începi
Designul interior poate fi extrem de provocator, dar adaptează-l la tine și avansează în timpul tău. Educă-ți ochii, caută tot ceea ce îți place, selectează ce se potrivește cu stilul casei tale și rezultatele vor veni natural. Vor apărea întârzieri, este inevitabil. Nu te crampona în ele, ia-le ca atare și înțelege că sunt parte din proces.
Adu-ți întotdeauna aminte să lași designul să îți ghideze deciziile. Întoarce-te permanent la povestea pe care ai ales să o spui, la imaginile pe care le-ai adunat, la clientul tău sau la familia ta, la un moodboard pe care l-ai creat pe parcurs. Și mai presus de orice, bucură-te de proces.
Acestea sunt doar câteva idei, recomandăm cu drag întregul curs al lui Kelly Wearstler pentru mai multe informații, pentru tips&tricks, dar și pentru că fiecare element al cursului este o poveste despre bucuria de a amenaja un spațiu în care să te simți tu însuți.
Sursă imagine header – http://nytimes.com/