asamblare teava scurgere miros neplacut din baie
Idei & Recomandări

Mirosul neplăcut în baie: Posibile cauze și soluții

Baia este spațiul care îți dorești să miroasă mereu îmbietor și să te inspire ca o ședință de spa. Însă există situații neplăcute în care simți doar mirosul neplăcut de canalizare. Indiferent că locuiești la casă sau la bloc, această situație poate apărea când te aștepți mai puțin și fără un motiv evident. Cauzele trebuie identificate cât mai rapid, mai ales dacă ai încercat deja să folosești produse și substanțe din comerț, menite să îndepărteze anumite tipuri de murdărie care s-a adunat pe țevi.

Ți-am pregătit un ghid care acoperă posibilele cauze și soluții pentru o astfel de situație și de ce reparații pot să te ocupi chiar tu:

Care sunt cauzele mirosului neplăcut din baie

În funcție de problemele existente, identificarea cauzelor poate fi mai ușoară sau mai dificilă, iar de unele dintre acestea nu îți vei putea da seama fără ajutorul unui specialist. Cel mai important este să faci o curățenie generală, folosind produse dezinfectante, cate curăță în profunzime. În acest fel vei observa dacă mirosul neplăcut vine, într-adevăr, din canalizare. Dacă acesta persistă după curățenie, nu îți rămâne decât să identifici sursa.

Printre cel mai des întâlnite mirosuri deranjante se numără cele de mucegai, putrezit și de canalizare. De asemenea, dacă locuiești la casă poți simți miros urât în baie de la fosă. Dacă observi că acestea sunt prezente mai multe zile la rând, trebuie să știi că pot indica o problemă serioasă a canalizării sau la nivelul țevilor. Iată care sunt posibilele cauze pentru apariția mirosurilor neplăcute:

Sifonul de pardoseală

Este posibil să nu cunoști adevăratul scop al sifonului din pardoseală, dar mirosul poate proveni de la nivelul acestuia. Sifonul de scurgere are un rol esențial în menținerea nivelului constant al apei și de a împiedica mirosurile din canalizare să pătrundă în locuință. În țeava în formă de U există permanent apă, tocmai pentru a nu permite gazelor care se formează pe conducte să fie simțit în baie. Acesta nu are doar rolul de a evacua apa care se poate forma pe pardoseala de la duș.

Lipsa apei poate fi motivul apariției mirosului neplăcut de canalizare. Odată ce spațiul se usucă, mirosul reziduurilor din canalizare va pătrunde în spațiul din casa ta. Pentru a remedia această problemă, adaugă o cantitate de apă în sifon. În cazul în care aceasta se scurge în totalitate pe țeavă, înseamnă că va trebui să înlocuiești capacul care ține dopul de apă.

Sigilarea necorespunzătoare a conductelor poate cauza mirosul neplăcut

Lipsa apei poate fi motivul apariției mirosului neplăcut de canalizare. Odată ce spațiul se usucă, mirosul Dacă te-ai mutat în noua locuință recent și observi mirosuri persistente în baie, acestea pot fi cauzate de sigilarea sau instalarea deficitară a conductelor. Țevile de canalizare se pot înfunda atunci când nu este respectat unghiul de înclinare. Pentru a putea stabili dacă aceasta este, într-adevăr, cauza mirosurilor neplăcute, va fi nevoie de inspecția unui profesionist. Poți observa asemenea probleme și după amenajarea băii noi, dacă lucrările nu au fost făcute corect. Un unghi nepotrivit în cazul conductelor presupune înlocuirea întregii lucrări.

Țevi vechi

PÎn cazul țevilor vechi, posibilitatea ca acestea să emane un miros neplăcut este mai mare. Nu de puține ori, pe țevi se formează reziduuri, care, pe lângă blocarea apei, pot provoca mirosuri care pătrund în interiorul băii. Țevile vechi, de calitate îndoielnică pot prezenta și fisuri, iar acest lucru implică mirosuri profunde și deranjante în baie. Odată ce primești confirmarea că țevile sunt foarte vechi și afectate de trecerea timpului este recomandat să faci schimbări și în ceea ce privește bateriile și alte accesorii din baie. În acest fel poți fi sigur că îndepărtezi și alte posibile cauze care contribuie la mirosul de canalizare.

Țevi înfundate

De cele mai multe ori, problemele care apar în cadrul scurgerilor, indiferent că este vorba de toaletă sau lavoar, sunt cauzate de înfundarea țevilor. Deoarece câteodată scapi resturi alimentare în chiuvete, țevile acestora se umplu de reziduuri, mai tari sau mai moi. În timp, acestea se adună, iar apa nu se mai poate scurge la fel de ușor. Atunci pot apărea și mirosurile. 

De asemenea, firele de păr pe care le pierzi la duș formează dopuri în țevi. În aceste momente recunoști mirosul precum cel de canalizare, iar măsurile pe care le poți lua au legătură cu desfundarea țevilor și curățarea scurgerilor. Desfă țevile, acolo unde ai acces la acestea, și verifică dacă există murdărie depusă pe interior. Dacă mirosul persistă, discută cu un profesionist, pentru a verifica mai adânc instalația de scurgere.

Cum poți să elimini mirosul neplăcut de canalizare din baie

Nu este o idee bună să încerci să acoperi mirosul de canalizare din baie cu parfumuri sau alte produse odorizante. Dacă nu rezolvi problema care îl cauzează, te vei confrunta cu probleme mai serioase precum inundarea băii sau blocarea completă a canalizării. În special dacă vrei să renovezi baia și să optezi pentru o cadă nouă sau un nou sistem de duș, verifică mai întâi starea țevilor și asigură-te că excluzi orice defecțiune a scurgerii.

Verificarea scurgerilor de către persoane calificate pentru mirosul neplăcut din baie
Verificarea scurgerilor de către persoane calificate

Ce poți face pe cont propriu ca să elimini mirosul neplăcut

Lucrările pe cont propriu sunt mai greu de efectuat dacă nu ai experiență în domeniu și este recomandat să eviți investigațiile complexe, pentru a nu agrava problema. Ce poți încerca:

  • Desfundarea țevilor cu ajutorul soluțiilor din comerț

Atenție, însă, deoarece acestea pot cauza și degradarea țevilor și se recomandă a fi folosite doar în caz de urgență.

  • Desfundarea țevilor cu ajutorul soluțiilor naturale

O altă opțiune potrivită pentru desfundarea țevilor este amestecul de bicarbonat de sodiu și oțet. Aceasta este suficient de acidă pentru a distruge reziduurile uscate pe țeava de la chiuvetă sau de la duș. Însă aceleași măsuri de prevenție se aplică și acestei substanțe, adică nu o folosi prea des și doar în cazuri speciale.

Când să apelezi la profesioniști

Când un miros de canalizare persistă, cel mai probabil există o zonă înfundată sau un dop care nu permite funcționarea normală. Cum știi când să apelezi la profesioniști:

  • Presupui că există o fisură a țevilor

Țevile trebuie verificate de un specialist, dar tot acesta este cel care va investiga adevărata cauză. De multe ori pot fi rozătoarele cele care provoacă fisurile, iar o astfel de cauză necesită mai multă muncă.

  • Mirosul persistă după ce încerci metode de a rezolva problema

Dacă mirosul neplăcut nu dispare nici atunci când cureți toate țevile sau după ce folosești substanțe speciale este necesar să contactezi un profesionist. Acesta poate verifica sistemul de conducte, presiunea și lucrarea făcută în baie.

  • Baia este nouă și nu există cauze evidente

În cazul unei băi noi nu există atât de multe cauze evidente pentru mirosurile neplăcute. De aceea este posibil ca lucrarea efectuată să fie una neglijentă sau să existe defecte ale sigiliilor de la instalațiile de sanitare. Înainte de a face singur reparații, poți cere părerea unui specialist.

Mirosul de canalizare din baie este neplăcut și deranjant, mai ales dacă nu este trecător. Acesta indică probleme mai serioase ale scurgerii, care necesită intervenții serioase. Pentru a evita scurgerile de apă și problema principală a mirosului, schimbă instalațiile și obiectele sanitare sau optează pentru produse de calitate când amenajezi baia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *