Ar trebui să…? Răspunsuri la 6 întrebări esențiale despre amenajarea băii
Amenajarea băii nu este un proces simplu și de cele mai multe ori este înconjurată de întrebări. Nu este de mirare – trebuie să faci să încapă în cea mai mică încăpere un duș sau o cadă, un vas wc, un lavoar și, eventual, și un spațiu de depozitare. În timp ce amestecul arată și bine. Și este și funcțional. Ca să fie și mai rău, dacă la final este ceva care nu a fost bine implementat, nu ai cum să modifici decât luând-o de la capăt. Așa că este foarte important să pornești cu dreptul atunci când vrei să renovezi baia știind răspunsul la cele mai importante 6 întrebări pe care ți le vei pune pe parcurs.
1. Am nevoie de o cadă?
Dacă renovezi o baie care deservește 3 dormitoare, recomandarea este să incluzi în design și o cadă. Cele mai multe familii au cel puțin un membru care preferă o baie relaxantă față de un duș rapid. Plus, adaugă și un je ne sais quoi băii. Dacă spațiul este limitat și ai nevoie de fiecare centimetru pătrat, găsește o variantă de duș care să mulțumească pe toată lumea.
Truc: Dacă nu ai loc pentru o cadă baie si nu esti cel mai mare fan al cabinelor de dus, opteaza pentru un dus walk-in.
2. Amenajarea băii cu bideu sau fără bideu?
Merită să aloci un spațiu în baie pentru bideu? Dacă da, unde îl montezi cât să arate perfect? La prima întrebare, răspunsul meu este DA, merită să aloci spațiu pentru un bideu. Este practic, curat, util. Dacă spațiul nu te susține în a face această alegere, nu strică să arunci un ochi peste modelele de vas wc cu funcție de bideu. Ai în același loc și vas wc și bideu, iar la finalul zilei toată lumea este fericită.
3. Gresie, faianță? Câtă și cum?
Plăcile ceramice arată cu adevărat bine în orice baie, dar vin cu un cost. Deși prețurile pornesc chiar și de la 15 ron/mp, ia în considerare calitatea înainte de a alege modelele. Gândește-te la cât de greu le poți schimba ulterior în caz că nu au randament sau se erodează foarte repede. Dar nu este nimic atât de grav, există un raport preț-calitate excelent și în pragul 40-70 ron/mp. Plus, câți metri pătrați pot fi necesari pentru baie?!
Truc: Poți lăsa o porțiune a pereților neacoperită de faianță, să urci cu ea doar până la 1.5 sau 2 metri. Dacă alegi faianță închisă la culoare, obții un contract absolut fascinant!
4. Ce culori, câte culori, cum să le combin?
Nu o să ți se pară cel mai bun răspuns, dar este cel mai apropiat de realitate: numai tu știi. Atunci când te ocupi de amenajarea băii, Depinde ce îți dorești, ce ambient vrei să obții la finalul zilei. Poți opta pentru un cadru modernist folosind culori închise, plăci ceramice de dimensiuni mari, obiecte sanitare cât mai pătrate cu linii clare. Poți să alegi o baie scandinavă cu plăci ceramice de mici dimensiuni albe, obiecte sanitare simple și să accesorizezi pentru pete de culoare (radiator, prosoape, o plantă). Posibilitățile sunt infinite, motiv pentru care sfatul meu este ca înainte să te apuci propriu zis de amenajarea băii, să creezi un mood board care să te reprezinte. Astfel, îți va fi mult mai ușor să alegi ulterior fiecare element în parte și să obții rezultatul perfect.
Truc: indiferent de stilul pe care îl alegi folosește culorile stridente în cantități limitate. Din cauza dimensiunilor reduse ale camerei, o aglomerare prea mare de culori va crea o senzație de claustrofobie.
5. Amenajarea băii – Lumina și oglinda
Pe lângă rutina de igienă personală, baia este și ringul unde te pregătești de fiecare zi. Pentru noi, doamnele, este vorba despre pensat, fond de ten, cuticule. Pentru toate, ai nevoie de o lumină puternică. Dacă baia are geam și poate beneficia de lumină naturală, excepțional! Însă ai nevoie de lumină pentru toate cele de mai sus și multe altele și noaptea. Deci, cum obții o lumină perfectă în baie fără să ai senzația că toate luminile refectoarelor sunt ațintite asupra ta când vrei să faci un duș?
Compartimentalizează lumina. Cum? Având mai multe surse de lumină care pot fi folosite pe rând. Cel mai simplu este să montezi, pe lângă becul clasic din tavan, o sursă și aproape de olindă. Poți opta pentru un bec care atârnă în stil industrial, pentru spoturi, sau pentru un dulap-cabinet care să se ocupe și cu lumina și cu depozitarea.
6. Cât de mult pot presonaliza baia?
Răspunsul este unul singur: cât vrei tu de mult, până la a pune rame cu portrete ale celor dragi în baie. Baia trebuie să te reprezinte, iar în ultimii ani există o abundență de modele și variante disponibile pentru fiecare părticică. Poți alege între sute de forme pentru obiectele sanitare, sute, poate chiar mii de nuanțe pentru plăcile ceramice și nici nu îndrăznesc să estimez variantele de accesorii. Important este când te ocupi de amenajarea băii, ca fiecare element să fie prieten cu celelalte elemente, să existe o unitate și o continuitate în povestea băii tale.