Idei & Recomandări

Seturi de baterii baie pentru un design unitar

Alegerea unor baterii baie este mai complicată decât pare. Sunt obiectele din baie cu care vei interacționa mai des decât ai conștientizat până acum. Gândește-te numai la de câte ori te speli pe mâini, pe dinți, de câte ori faci duș, acționezi bateria de cel puțin 2 ori. Dacă ești preocupat de protejarea mediului, poate chiar de mai multe ori pentru că vei opri în proces apa pentru a salva delfini. Pe lângă acest sistem de economisire a apei, poți alege și baterii care te ajută să contribui la protejarea mediului prin aerarea jetului. Dar ajungem și acolo imediat….

Acest articol oferă răspunsuri la cele mai frecvente întrebări referitoare la selecția, instalarea și întreținerea setului de baterii baie. Pentru ambientul întregii băi este foarte important ca toate elementele să se combine armonios. Bateriile sunt un element important al întregului, dar dacă le acorzi puțină atenție pot deveni un obiect de design extrem de funcțional.

Care sunt caracteristicile cheie?

În baie, stilul este, de obicei, cel care determină alegerea. De exemplu, poți opta pentru o variantă retro, cu doi robineți și o nuanță de cupru sau pentru o baterie modernă cu linii bine definite acționată printr-un mâner singular. Trebuie să ții cont de designul general al băii, astfel încât totul să se potrivească perfect.

Ce trebuie să știi înainte de a alege o baterie?

 • Ce stil se potrivește băii (modern, retro)
 • Culoarea pe care o preferi (crom, alb, negru, cupru)
 • Înălțimea în cazul bateriei de lavoar (dacă ai un lavoar pe blat ai nevoie de o baterie înaltă)
 • Tehnologiile disponibile (sistem de aerare pentru economisirea apei, termostat, până la suprafață tratată anti murdărie sau calcar)
 • Gama de baterii de care ai nevoie (lavoar, cadă, duș, bideu)

Cum poți estima valoarea unei baterii baie

Nu toate modelele de baterii baie sunt create egal – unele sunt pur și simplu mai durabile decât altele, iar unele au un design deosebit. Important este, indiferent de buget și de formă, să te orientezi către un model durabil. Optează întotdeauna pentru materiale de înaltă calitate. Aceste baterii au, de obicei, un aspect frumos, dar și performanță și durabilitate. Chiar dacă prețul poate fi puțin mai mare decât te așteptai, revenim la ideea inițiala – o baterie este interfața prin care folosești întreaga baie.

Nu toate tipurile de baterie se potrivesc oricărui lavoar, deci este important să te asiguri că bateria pe care o alegi se va potrivi cu lavoarul. Un alt lucru foarte important este debitul. Oricât de frumoasă este bateria, dacă nu îți poate asigura un debit constant, nu veți crea o relație de lungă durată. Motiv pentru care este recomandat să citești cu atenție ce opțiuni oferă fiecare model de baterie.

set de baterii baie

Tipuri de montare

Toate bateriile baie au diferite tipuri de montare, în funcție de spațiul disponibil și de obiectele sanitare din baie. În principal, variantele sunt:

 • Montare pe obiect sanitare – lavoarul/cada/bideul au un orificiu din fabrică în care se montează bateria.
 • Montare pe perete (în majoritatea cazurilor necesită un corp incastrat)
 • Montare pe pardoseală (bateriile acelea pe care le vezi în filme că se coboară cu un arc de cerc deasupra căzii sau a lavoarului. Ei, bine! Există și sunt la mare căutare) – nu se aplică pentru bateriile de bideu

Culori și finisaje baterii baie

Culorile și finisajele disponibile pentru baterii baie sunt foarte importante. Te vor ajuta să creezi un ambient unitar și să ai la dispoziție elemente cu o funcționalitate care se potrivește stilului și nevoilor tale.

Printre culorile disponibile menționăm:

 • Crom (culoarea clasică a bateriilor)
 • Alb (se potrivește în orice tip de baie cu condiția să creeze un contrast, de preferat cu faianța/gresia)
 • Negru (la fel ca albul, dar este recomandat pentru băile moderne cu inspirație minimalistă)
 • Bronz, crom, auriu (pentru băile cu inspirație retro)

Indiferent ce varianta de culoare crezi că ți se potrivește, ai de ales și între următoarele finisaje: lucios, mat, sau periat. Important este să menții stilul, culoarea și finisajul pentru toate elementele baterii baie. Este și principalul motiv pentru care sunt recomandate seturile de baterii, astfel încât să poți obține designul pe care ți-l dorești.

Modul de acționare al bateriilor

Mă întorc din nou la ideea de la care am pornit și scrierea articolului – bateriile sunt interfața prin care folosești cel mai des baia. Alegerea unui set este extrem de practică atât din punct de vedere funcțional, cât și al designului și amenajării camerei. Însă mai este un criteriu foarte important: modul de acționare, cum pornești/oprești apa.

 • Baterii cu mono comandă – au o manetă singulară cu care acționezi atât temperatura, cât și debitul apei. Este cea mai des întâlnită variantă datorită simplității cu care poate fi folosită și a gradului mare de confort pe care îl oferă. Din punct de vedere design, acest tip de baterii sunt preferate pentru băile moderne unde aspectul și utilitatea sunt extrem de importante
 • Baterii cu dublă acționate – acestea au 2 robineți separați, unul pentru apă rece, altul pentru apă caldă. Pentru reglarea temperaturii se folosești o echilibrare a debitului pentru fiecare. Aceste baterii sunt extrem de frumoase și elegante, însă pot fi mai greu de utilizat, mai ales în băi în care au acces și copii. Sunt recomandate pentru băi de design cu inspirație retro, shabby chic.
 • Bateriile cu senzori – sunt extrem de utile pentru băi publice, în mall-uri, restaurante, săli de evenimente datorită faptului că nu trebuie să atingi nimic pentru ca apa să înceapă să curgă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *