Design interior

Tendinte design în 2024 – top 10 idei

Află acum care sunt cele mai importante 10 idei de tendinte design din 2024 și fii pregătit să aduci un strop de inovație în proiectele tale de design. O să descoperi cum aceste tendințe fascinante pot influența cu adevărat spațiul tău, oferindu-i o notă proaspătă și modernă. 

 1. Design sustenabil: se continuă trendul cu accent pe materiale și practici ecologice. Este la modă ca mobilierul și decorațiunile să fie realizate din materiale naturale și regenerabile, cum ar fi bambusul, pluta sau plasticul reciclat. 
 1. Maximalism: Adoptarea culorilor îndrăznețe, a modelelor și texturilor pentru a crea spații eclectice și vizual stimulante, care reflectă stilul personal. 
 1. Camere și mobilier multifuncțional: Adaptarea la locuințe cu spațiu redus prin folosirea meselor de cafea pliabile, soluții de depozitare ascunse și piese de mobilier convertibile. 
 1. Curbe și forme organice: Trecerea de la colțuri ascuțite și linii drepte la margini rotunjite și forme fluide în mobilier și detalii arhitecturale. 
 1. Corpuri de iluminat sculpturale: Utilizarea pieselor de iluminat care sunt atât practice, cât și decorative, servind ca puncte focale într-o cameră. 
 1. Spații integrate cu tehnologie: Incorporarea caracteristicilor caselor inteligente și a elementelor de design interactive pentru un aspect modern și simplificat. 
 1. Combinații de materiale: Combinarea diferitelor materiale, cum ar fi metalul și lemnul sau catifeaua și pielea, pentru un spațiu eclectic și dinamic. 
 1. Suprafețe texturate: Adăugarea de adâncime și dimensiune într-o cameră prin utilizarea materialelor precum piatra, cărămida sau țesăturile împletite. 
 1. Mobilier de calitate: Prioritizarea materialelor sustenabile și a durabilității, concentrându-se pe piese de calitate, realizate pentru a dura. 
 1. Tendințe de culori închise și bogate: Verdele închis, albastrul și chiar negrul, adaugă dramatism și sofisticare spațiilor. 

Tendinte design in 2024:

În 2024, designul interior se îndreaptă către o combinație de tradițional și modern, cu accent pe culori naturale și materiale durabile. Integrarea tehnologiilor avansate și a elementelor inteligente este tot mai prezentă, contribuind la crearea unor spații conectate și eficiente energetic. În acest context, flexibilitatea și adaptabilitatea arhitecturii devin prioritare pentru personalizarea spațiilor în funcție de nevoi și stilul de viață al utilizatorilor.

În paralel, o amenajare în stil scandinav evidențiază simplitatea, lumina naturală și utilizarea materialelor naturale, oferind o baie relaxantă și funcțională. Vezi și cum să amenajezi în 2024 o baie în stil scandinav pentru a experimenta frumusețea simplității și echilibrului în propriul cămin.

Design sustenabil

Dacă este să ne luăm după tendinte design, în 2024 ”sustenabil” va fi mai mult decât un cuvânt la modă – va deveni un aspect esențial în fiecare proiect. Pe măsură ce schimbările climatice și preocupările legate de mediu continuă să fie în centrul discuțiilor la nivel global, designerii vor căuta modalități de a integra materiale ecologice și practici prietenoase cu mediul în lucrările lor. 

Aceasta implică utilizarea mobilierului recondiționat și reciclat, soluții de iluminat eficiente din punct de vedere energetic și alegeri conștiente care au un impact pozitiv asupra mediului. Cu mai multe opțiuni disponibile pe piață, nu există scuze pentru a nu adopta un stil „verde” în casa ta. Caută mobilier și decorațiuni realizate din materiale regenerabile și naturale, cum ar fi bambus, plută sau plastic reciclat. Această abordare nu doar că sprijină durabilitatea, dar adaugă și un element unic de design interior, care subliniază angajamentul față de un stil de viață mai sustenabil și responsabil​​. 

Maximalism

Tendința de maximalism în 2024 îndeamnă la adoptarea culorilor îndrăznețe, a modelelor și texturilor pentru a crea spații eclectice și vizual stimulante. În amenajarea băilor, aceasta poate însemna următoarele: 

 • Utilizarea culorilor vibrante: În loc de culori neutre sau pastelate tradiționale pentru băi, maximalismul sugerează folosirea nuanțelor puternice și saturate. De exemplu, poți alege faianță în culori precum albastru intens, verde smarald sau chiar roșu aprins pentru a crea un punct de interes. 
 • Mix de modele și texturi: Combină diferite modele și texturi pentru a adăuga adâncime și interes vizual băii. Acest lucru poate însemna să asortezi plăci ceramice cu modele geometrice cu textile bogate, cum ar fi prosoapele de bumbac gros sau covorașele cu textură în relief. 
 • Elemente decorative îndrăznețe: Încorporează elemente decorative îndrăznețe, cum ar fi oglinzi în forme neobișnuite, corpuri de iluminat sau accesorii de baie cu design unic. Acestea aduc personalitate și caracter spațiului. 
 • Mobilier eclectic: Alege piese de mobilier care combină diferite stiluri și epoci. De exemplu, un dulap de baie vintage poate fi pus alături de o chiuvetă modernă și minimalistă. 
 • Accente artistice: Adaugă opere de artă sau decorațiuni murale care ies în evidență. Fotografii mari, picturi abstracte sau chiar tapet cu modele artistice pot transforma baia într-un spațiu cu adevărat unic. 

În esență, maximalismul în amenajarea băii implică crearea unui spațiu care este nu doar funcțional, ci și o expresie vibrantă și personală a stilului tău​​. 

Camere și mobilier multifuncțional

Tendinte design în 2024: trendul de design interior pentru băi va pune un accent puternic pe multifuncționalitate, reflectând nevoia crescută de eficiență și optimizare a spațiului în locuințe. Mobilierul de baie va fi proiectat să servească multiple scopuri, cum ar fi dulapuri cu compartimentări ingenioase care permit organizarea eficientă a obiectelor personale, de la cosmetice la produse de curățenie.

Aceste piese de mobilier integrează elemente ascunse sau pliabile pentru a maximiza spațiul disponibil. Astfel, băile nu vor fi doar spații de relaxare, ci și zone de depozitare inteligente, menținând un design elegant și curat, fără a sacrifica funcționalitatea și accesibilitatea. 

Curbe și forme organice 

În 2024 se va marca mai puternic trecerea de la forme rigide la curbe și forme organice, aducând o nouă dimensiune de fluiditate și naturalețe în spațiile interioare, inclusiv băile. Acest stil se manifestă prin utilizarea mobilierului cu margini rotunjite, precum dulapuri de baie, rafturi sau oglinzi cu forme curbe. Aceste forme pot fi, de asemenea, evidențiate în detalii arhitecturale precum nișe, contururi ale tavanului sau ușilor. 

Această abordare aduce un sentiment de relaxare și confort, inspirat de natură. Elementele de design, cum ar fi chiuvetele și căzile cu forme organice, conferă o senzație de spațialitate și deschidere. Texturile naturale, cum ar fi piatra sau lemnul, pot fi folosite pentru a accentua acest trend, aducând elemente ale lumii exterioare în interiorul casei. 

Practic, în 2024, designul băilor se îndreaptă către un aspect mai moale, mai puțin structurat, cu o preferință pentru liniile naturale și fluide care inspiră calm și relaxare, reflectând o conexiune mai profundă cu natura și mediul înconjurător.  

Corpuri de iluminat sculpturale

Un accent semnificativ în designul interior va fi pus pe corpurile de iluminat sculpturale, transformându-le din simple elemente funcționale în piese de artă impresionante. Acestea vor juca un rol central în decor, oferind nu doar iluminare, ci și un puternic impact vizual. În contextul băilor, aceasta înseamnă utilizarea candelabrelor supradimensionate, pendulelor geometrice sau a altor tipuri de corpuri de iluminat cu design unic, care adaugă dramatism și rafinament spațiului. 

Aceste corpuri de iluminat pot servi ca punct de interes vizual. Ele pot varia de la forme abstracte, moderne, la stiluri mai clasice, dar reinterpretate într-un mod contemporan. Această tendință permite explorarea unor noi posibilități creative în amenajarea băilor, unde iluminatul devine un element decorativ cheie, capabil să transforme atmosfera și estetica întregului spațiu. Prin urmare, iluminatul nu mai este doar o necesitate practică, ci devine o declarație de stil, contribuind la crearea unui spațiu unic și personalizat. 

Spații integrate cu tehnologie 

Tendinte design în 2024 în ceea ce privește tehnologia prezentă în casele noastre:

 • Instalarea dispozitivelor Smart Home: Implementează tehnologie smart home în baie, cum ar fi robinete cu senzori de temperatură, oglinzi inteligente cu afișaje LED și difuzoare Bluetooth integrate. Acestea oferă un control mai bun al mediului, confort sporit și o experiență personalizată. 
 • Sisteme de iluminare activate vocal: Sistemele de iluminare care pot fi controlate prin comenzi vocale permit reglarea intensității și a culorilor luminii în baie pentru diferite stări de spirit sau nevoi, cum ar fi o lumină relaxantă pentru baie sau una mai puternică pentru machiaj sau bărbierit. 
 • Porturi de încărcare ascunse: Include porturi de încărcare USB Type C sau stații wireless de încărcare integrate discret în mobilierul de baie. Aceasta asigură funcționalitate maximă, permițând utilizatorilor să își încarce dispozitivele într-un mod convenabil și plăcut estetic, fără a încurca spațiul cu cabluri. 

Combinații de materiale

Pentru implementarea tendinței de a combina și asorta materiale în baia ta, iată două idei: 

 • Combinarea texturilor în mobilier și accesorii: Alege un mobilier de baie care combină materiale diferite, cum ar fi un dulap cu structură metalică și fronturi din lemn. De asemenea, poți adăuga accesorii care mixează texturi, precum prosoape de bumbac gros și un covoraș de baie din iută sau bambus. Aceasta va crea un contrast interesant și va adăuga adâncime și caracter băii tale. 
 • Integrarea elementelor decorative din diferite materiale: Adaugă elemente decorative care combină diferite materiale, cum ar fi un raft din sticlă și metal pentru a expune produsele de baie sau un suport de prosoape cu finisaje din lemn și fier forjat. Aceste combinații de materiale nu numai că oferă un aspect vizual interesant, dar și adaugă o notă de originalitate și stil personal în amenajarea băii tale. 

Suprafețe texturate

Pentru tendința de a utiliza suprafețe texturate în designul interior din 2024, în contextul băilor, iată câteva detalii: 

 • Utilizarea materialelor texturate: Se pune accent pe folosirea materialelor cu textură pronunțată, cum ar fi piatra, cărămida sau țesăturile împletite. Aceasta poate include utilizarea de plăci ceramice cu textură de piatră sau de lemn pentru pereți și podea, adăugând un aspect vizual unic și un sentiment de profunzime în spațiu. 
 • Experiență tactilă îmbunătățită: Suprafețele texturate adaugă nu doar un interes vizual, dar și o experiență tactilă plăcută. De exemplu, folosirea unui covoraș de baie plușat sau a prosoapelor cu texturi bogate crează o experiență mai confortabilă și luxoasă. 
 • Tehnici de finisare a pereților: Tehnici precum aplicarea de tencuieli venetiene, tapet texturat sau panouri de perete fluturate contribuie la crearea unui spațiu cu mai multă profunzime și caracter. Aceste finisări pot transforma pereții din simple suprafețe funcționale în elemente de design deosebite, contribuind la atmosfera generală a băii. 

În esență, în 2024, designul băilor va îmbrățișa texturile pentru a adăuga straturi de complexitate și interes vizual, transformând băile din spații pur funcționale în experiențe senzoriale bogate și plăcute. 

Mobilier de calitate

 • Mobilier durabil: În contextul băilor, alegerea de mobilier de calitate înseamnă investiții în piese durabile și rezistente la umiditate. Acest aspect este esențial în spații multifuncționale, unde mobilierul trebuie să reziste uzurii zilnice și să fie funcțional pentru diferite scopuri. De exemplu, un dulap de baie construit din lemn masiv sau materiale compozite de înaltă calitate va oferi o soluție de depozitare durabilă și estetică. 
 • Tendinte design inteligente pentru spații reduse: Mobilierul pentru băi va fi unul inteligent și care maximizează spațiul. Acest lucru poate include dulapuri cu rafturi retractabile, sertare ascunse și compartimente special concepute pentru a oferi soluții de depozitare eficiente fără a compromite stilul sau calitatea. 
 • Sustenabilitate și materiale ecologice: În 2024, schimbările semnificative în peisajul designului contemporan sunt evidențiate prin tendinte design ce explorează inovația și sustenabilitatea. Reflectând tendința către sustenabilitate, mobilierul va fi fabricat din materiale ecologice, cum ar fi lemn reciclat sau surse regenerabile. Aceasta îmbină responsabilitatea ecologică cu funcționalitatea, oferind soluții de depozitare durabile și ecologice care sunt adaptate nevoilor spațiilor mici și multifuncționale. 

În 2024, mobilierul de baie de înaltă calitate va fi atât durabil și sustenabil, cât și inteligent proiectat pentru a maximiza eficiența în spații limitate și multifuncționale. 

Tendinte design de culori închise

Pentru 2024, tendința în designul interior este orientată către utilizarea culorilor bogate și întunecate, în contextul culorii anului alese de Pantone, „Peach Fuzz”, care este o nuanță delicată de portocaliu-rozaliu. Iată cum poți îmbina această tendință cu „Peach Fuzz”: 

 • Contraste profunde: Combinați nuanța caldă și delicată a „Peach Fuzz” cu culori întunecate, precum verde închis, albastru marin sau chiar negru, pentru a crea un contrast vizual puternic în baie. De exemplu, folosiți „Peach Fuzz” pe un perete accent, în timp ce restul pereților pot fi vopsiți în tonuri mai întunecate sau neutre pentru a echilibra spațiul. 
 • Accente de culoare: Utilizați „Peach Fuzz” în accente mici, cum ar fi prosoape, covorașe de baie sau alte accesorii decorative, pentru a adăuga un strop de culoare și a crea un punct focal într-o baie dominată de culori închise. Această abordare subtilă poate aduce căldură și lumină într-un spațiu altfel sobru. 
 • Combinarea cu texturi naturale: În contextul culorilor închise și bogate, „Peach Fuzz” poate fi combinat cu texturi naturale, cum ar fi lemnul sau piatra, pentru a adăuga un element de naturalețe și a tempera intensitatea culorilor întunecate. De exemplu, un blat de lemn natural pentru chiuvetă sau detalii din piatră naturală pot complementa perfect culorile bogate și întunecate, aducând echilibru și căldură în design​​​​. 

Aceste idei îmbină tendința către culori bogate și întunecate cu subtilitatea și căldura nuanței „Peach Fuzz” alese de Pantone pentru 2024, creând un spațiu de baie sofisticat și echilibrat. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *