Idei & Recomandări

Tipuri de căzi de baie pentru băi moderne

Dacă până acum ai crezut că o cadă de baie este foarte uşor de achiziţionat, te-ai înşelat. Cada este obiectul central dintr-o baie. Tocmai din acest motiv, alegerea celei mai bune variante necesită o atenție sporită și câteva cunoștințe în domeniu. De ce? Răspunsul este cât se poate de simplu: cada de baie are ca şi prim avantaj confortul sporit. Chiar dacă montajul nu este ceva deosebit de complicat comparativ cu cel al unei cabine de duș, alegerea ei nu este deloc ușoară. Este disponibilă în diferite forme, mărimi şi poate fi dintr-o varietate de materiale.

Dacă încă nu te-ai hotărât în alegerea dintre cabina de duș sau cadă de baie, te sfătuiesc să citești mai multe despre avantajele și dezavantajele fiecărei variante. Alegerea între ele poate fi complicată, însă va avea un impact direct pe termen lung asupra modului în care baia este folosită, așa că nu te grăbi și ia în calcul toate variantele pentru a face alegerea corectă.

Așadar, iată câteva tipuri de căzi de baie din care poţi alege astfel încât să te bucuri de fiecare avantaj în parte şi să ai o baie aşa cum îţi doreşti:

1. Căzi de colț

Căzile de colţ sunt destinate în mod special băilor de dimensiuni reduse. Având un unghi drept, oferă posibilitatea de a fi montate atât pe partea stângă, cât şi pe cea dreaptă. Au un design simplu, dar totodată ideal pentru o baie modernă. În plus, oferă confort şi posibilitatea de relaxare totală.

Tot din această categorie fac parte şi căzile asimetrice. Chiar dacă sunt incluse în aceeaşi categorie, există o diferenţă importantă între cele două tipuri. Montajul este acelaşi, însă diferă în ceea ce privește forma. Căzile de colţ au o formă regulată care se încadrează perfect în băi cu dimensiuni standard. Dar atunci când este vorba despre băi cu forme atipice (mai lungi decât late, de exemplu, sau cu poziția căzii pe centru, nu într-un colț), sunt recomandate căzile asimetrice. Ele au toate cele 4 laturi linii drepte, față de căzile de colț care au 2 laterale în unghi drept și un semicerc care le unește.

2. Căzi de baie freestanding 

Căzile freestanding se potrivesc cel mai bine în băile de dimensiuni mari, deoarece acestea permit montarea la distanţe semnificative faţă de pereţii încăperii. Sunt un element vizual puternic și de efect pentru orice baie. Oferă un stil aparte, fiind un obiect care se încadrează perfect într-o baie luxoasă şi elegantă. Pentru a le scoate în evidenţă se recomandă montarea lor într-o zonă mai luminoasă. Şi pentru că acestea nu sunt singurele beneficii pe care acest tip de căzi le au, ne-am gândit să îţi aducem la cunoştinţă faptul că permit montarea chiar şi într-o cameră care să fie destinată strict relaxării, separată de baia propriu-zisă. O cameră special creată în locuinţă care să fie asociată unei oaze de linişte.

În această categorie includem şi căzile tip retro. Sunt de asemenea freestanding, însă diferenţa remarcabilă este redată de designul special. Picioarele din alt material decât cel de fabricaţie al căzii şi bateriile din bronz, care te trimit cu gândul la o altă epocă, fac ca acest tip de căzi să fie din ce în ce mai apreciate şi preferate. Sunt căzi care se montează special în băile în stil vintage – retro. În cazul în care se montează în băi cu un alt stil, este posibil să se creeze o neconcordanţă suficient de mare încât să aibă efecte negative asupra întregului design.

Un alt tip de căzi de baie freestanding sunt cele ovale. Forma lor este mai deosebită datorită formei alungite cu unghiuri interesante. Se potrivesc în băile în care predomină obiectele rotunde sau semirotunde, cum ar fi vasele wc rotunde, mobilierele care au linii curbate şi chiar anumite obiecte de design cu forme rotunjite.

3. Căzi de baie rectangulare

Căzile rectangulare reprezintă varianta clasică, care poate fi montată atât lipite de perete, dar şi înzidită. Sunt cele mai uzuale tipuri de căzi, dar asta nu înseamnă că şi-au pierdut valoarea. Alese cu grijă se pot încadra perfecte în aproape orice stil de design ai alege pentru baie. Acesta este și principalul motiv pentru care rămân relevante în amenajările contemporane.

cadă de baie rectangulară
Sursa foto – Cada Kolo Opal Plus

Acum că am stabilit tipurile de căzi din care poţi să alegi, mai trebuie să fii informat cu privire la câteva aspecte înainte de a face o achiziție:

  • Întotdeauna cada de baie se alege în funcţie de stilul care predomină în amenajarea băii. Nerespectarea acestei reguli poate crea diferenţe estetice. Imaginează-ți o baie în care majoritatea obiectelor sunt de forme rectangulare. Cu siguranță, montarea unei căzi ovale nu arată prea bine…corect?
  • Trebuie să se ţină cont de dimensiunea băii. Într-o baie de dimensiuni reduse se potrivește o cadă pe colț. În cazul în care montezi una rectangulară mai mare, riști ca spațiul disponibil să nu fie suficient. Cel mai probabil nu te vei simți deloc confortabil știind că trebuie să stai mereu înghesuit. Căzile mari și cele freestanding se potrivesc în băile spațioase.
  • Nu sunt de evitat nici materialele de fabricaţie. Există mai multe tipuri de materiale din care se fabrică căzile de baie. Unele sunt mai puţin rezistente, în timp ce altele au o calitate superioară, care sunt rezistente în timp şi care oferă posibilitatea de a putea fi recondiţionate.
  • Nu uita să ţi cont de instalaţia din baie. Este posibil ca instalația din baia ta să nu fie corespunzătoare pentru orice tip de cadă. Înainte de a face o achiziție, îți recomandăm să soliciți părerea unui specialist în domeniu, așa încât toate demersurile să fie favorabile ție.

One thought on “Tipuri de căzi de baie pentru băi moderne

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *