Tipuri de lavoar – suspendat, incastrabil, pe blat și freestanding
Poate părea o alegere simplă, însă nu este chiar așa. Sunt câteva aspecte foarte importante de luat în considerare când alegi un tip de lavoar. Prima intenție este să spui o chiuvetă este tot o chiuvetă, dar pus în fața tuturor posibilităților, vei vedea că este mult mai complexă situația!
În primul rând, ar trebui să cunoști opțiunile, avantajele fiecărui tip de lavoar și care este sistemul de montare. Este important să iei în considerare și tipul de baie: de serviciu, baia principală, baia unui dormitor, baia copiilor.
Deci înainte să continui căutarea lavoarului ideal, te sfătuiesc să apuci o cafea, să citești liniștit și atent articolul de față. Astfel vei începe căutarea înarmat cu informațiile necesare care te vor ajuta să știi exact de ce tip de lavoar ai nevoie. Iar de aici, contează numai gusturile!
-
Lavoar pe blat
Acesta, lângă lavoarele suspendate, este cel mai comun tip de lavoar. Lavoarul pe blat este gândit să stea pe blat sau pe un dulap. În ambele variante se va sprijini pe un suport rigid și rezistent.
În general, majoritatea lavoarelor pe blat de acest tip stau sub suport, cu doar o parte ieșită în afara suportului. Important este că o secțiune este vizibilă. Marginea poate fi foarte subțire, sau mai groasă (ca în poza de mai sus), aici depinde de stilul ales de tine.
Avantaje: Se potrivesc cu ușurință oricărui suport. De aici poți folosi orice idee de design și poți combina armonios mai multe stiluri de design interior. Partea și mai faină este că în timp poți să schimbi suportul, iar baia va arata radical diferit fără să fii nevoit să renunți la lavoar.
Marginile care acoperă blatul sunt foarte utile pentru că feresc suportul. Este bine să fie rezistent la apă, însă șansele să se ude excesiv sunt foarte mici.
Instalarea este ușoară și destul de accesibilă din punct de vedere financiar. Nu este necesară decuparea la milimetru a suportului, nici manipularea lui excesivă. Astfel, tot montajul se poate realiza foarte rapid, fără costuri prea mari.
Dezavantaje: Apa care ajunge pe suport nu poate fi împinsă/ștearsă direct în chiuvetă. Va fi necesară absorbirea ei cu hârtie sau cu o cârpă.
Se potrivește perfect: în băi principale și orice schemă minimalistă.
-
Lavoare stil bol cu montare pe blat
Lavoarele stil bol se aseamănă foarte mult cu lavoarul pe blat, însă acestea stau complet sau aproape complet pe un suport. Ele arată precum un bol așezat pe blat.
Avantaje: Lavoarele stil bol sunt foarte elegante. Designerii apelează la ele pentru un plus de personalitate pentru baie, deoarece sunt deosebite și atrag atenția. Indiferent pentru ce stil de baie optezi, un astfel de lavoar va face camera tronului să pară cu adevărat regală.
Dezavantaje: Primul și cel mai important impediment este nevoia de planificare. Înainte de a alege un astfel de accesoriu pentru baie, trebuie să calculezi înălțimea perfectă a blatului și cea a lavoarului, astfel încât să nu fie nici prea înaltă instalația, nici prea joasă. O altă mică provocare este și întreținerea care poate să ocupe mai mult timp, fiind o zonă mai mare de curățat decât în cazul altor lavoare.
Se potrivește perfect: în băile principale
-
Lavoar incastrat
Și lavoarele incastrate la rândul lor seamănă cu lavorele pe blat, însă pentru ele nu se mai există margini exterioare suportului. Întreaga instalație este ascunsă și nu poate fi văzută cu ochiul liber.
Avantaje: Creează un aspect ordonat și curat. Îți permite să îți pui imaginația la treabă cu accesoriile, cu bateria de baie și chiar cu suportul în sine. Nu captează atenția, astfel încât poți să te concentrezi vizual pe orice alte elemente. Un alt avantaj este că orice picătură de apă evadată pe blat poate fi cu ușurință împinsă unde îi este locul. Este foarte ușor de întreținut, motiv pentru care este și recomandată pentru băile de familie.
Dezavantaje: Lavoarul incastrat are nevoie de un suport mult mai solid decât lavoarele pe blat. Blatul este indicat să fie din materiale foarte solide, precum piatra, pentru că tinde să fie stropit mult mai des și nu rezistă în timp.
Se potrivește perfect: în băile unde au acces toți membrii familiei.
-
Lavoare suspendate
Lavoarele suspendate sunt fixate direct pe perete, nu au nevoie de susținere. Iar de aici se despart 2 subtipuri: cele simple și cele pentru care se optează pentru piedestal sau semi piedestal. Fiecare dintre cele două variante are alte caracteristici și se potrivește într-un alt tip de baie, așa că voi continua prin a vorbi despre fiecare în parte:
a. Lavoare suspendate simple
Par foarte raționale și dau o notă de putere băii. Deși considerate de foarte mulți cu accente masculine, se potrivesc în orice ambient minimalist.
Avantaje: Nu ocupă mult din podea. Dacă ai ales un tip special de gresie pe care dorești să îl pui în valoare, lavoarele suspendate simple sunt alegerea corectă! Pe lângă asta, baia pare mai aerisită și îngrijită pentru că se pune accent pe forme și spațiu, nu pe culori sau texturi.
Dezavantaje: Nu există spațiu de depozitare. Trebuie să iei acest aspect în considerare. Dacă nu ai o alternativă care să se integreze în ambient sau nu ai spațiu suficient pentru un dulap baza lavoar separat, vei ajunge să depozitezi diferite recipiente (săpunuri, detergenți, etc) sub lavoar.
Iar tot look-ul minimalist pentru care ai ales acest tip se va risipi.
Se potrivește perfect: Băi mici, dar pline de personalitate. De regulă pentru persoane care nu depozitează în baie multe cosmetice.
b. Lavoare suspendate cu piedestal
Sunt alegerea ideală pentru lavoare cu scurgerea în podea unde este o provocare să acoperi țevile. De asemenea, se potrivesc pentru un ambient cozy sau shabby chic.
Avantaje: Piedestalul acoperă cu eleganță toate țevile care pot să fie un impediment vizual. Sunt o alegere bună din punct de vedere vizual, mai ales dacă optezi pentru stilul clasic.
Dezavantaje: Din nou, lipsa spațiului de depozitare poate deveni o problemă. De asemenea, poate fi o provocare curățenia de jur împrejurul piedestalului din cauza spațiului îngust.
Perfecte pentru: Băi cu inspirație clasică.
-
Lavoarele freestanding
Lavoarele freestanding sunt modele care abia în ultimii câțiva ani au ajuns să fie folosite și rezidențial. Până de curând erau un accesoriu exotic întâlnit cel mai des în băi ale restaurantelor, ale hotelurilor sau ale sălilor de conferință.
Aduc însă ceva foarte inovativ transformă lavoarele clasice cu piedestal într-o soluție modernă, economică și inspirată pentru băi care vor să fie deosebite.
Avantaje: Este foarte ușor de montat și de curățat. Se așează cu ușurință pe podea, iar racordurile pot fi făcute atât prin spate, cât și pe jos, deci se potrivesc indiferent ce tip de instalație există. Se curăță foarte ușor pentru că nu au margini iar murdăria sau apa nu se pot prelinge în nicio fantă.
Dezavantaje: Ocupă destul de mult spațiu pe podea fără să ofere o variantă de depozitare.
Perfecte pentru: Băi cu un design inovativ.