Idei & Recomandări

Top 10 trucuri pentru o baie ergonomică

Ergonomic este cheia pentru un design smart și contemporan, iar baia nu face excepție.  Când iei decizia să amenajezi camera de baie, ergonomia este un aspect deosebit de important pe care trebuie să-l iei în calcul. În primul rând începe de la numărul de persoane care vor folosi camera respectivă, a spațiului disponibil și în funcție de activitățile care se desfășoară în baie, decide dacă e de ajuns un blat mai mare sau dacă poți instala două lavoare. Un al aspect pe care trebuie să-l analizezi când vrei o baie ergonomică este dacă vei folosi o cabină de duș sau cadă de baie.

Dacă renovezi sau plănuiești o reamenajare, folosește 10 trucuri pentru a obține un rezultat care să se ridice la nivelul așteptărilor! Vezi greșelile pe care să le eviți pentru a avea la finalul zilei o baie perfectă atât din punct de vedere estetic, dar și funcțional.

1. Ridică standardele la înălțime

exemplu de baie ergonomicăMai puțin poetic: gândește pe înălțime! Un procent foarte mare al băilor suferă de lipsa spațiului. Poți să treci peste acest aspect profitând din plin de tot spațiul pe care îl ai la dispoziție.

În procesul de planificare suntem foarte atenți la lungimi și adâncimi pentru dulapuri și obiecte sanitare, dar omitem unul dintre factorii cei mai importanți: înălțimea. Marea majoritate a oamenilor sunt mai înalți acum decât erau atunci când au fost setate standardele de 85 de centimetri pentru bazele de lavoar. În realitate, acum trendul tinde către o înălțime a acestora de 100 centimetri, adică 1 metru.

Dacă atât tu, cât și membrii familiei care vor folosi baia, sunteți suficient de înalți, puteți opta pentru un dulap bază ceva mai mare. Mare atenție însă, dacă vă doriți un lavoar suspendat tip bol. Acesta înalță întreaga structură și poate deveni inconfortabil dacă este montat pe un dulap prea sus.

Truc: Dacă este o baie pe care o vor folosi și copii, ia în calcul acest aspect atunci când alegi înălțimea tuturor elementelor.

2. Regândește poziția bateriilor și a dușului

Nu într-un mod radical, dar nu ți s-a întâmplat niciodată să dai drumul la apă și să fii nevoit să te ferești de jetul care vine amenințător spre mâna ta? Se întâmplă atunci când robineții sunt montați prea aproape de capul dușului, de cele mai multe ori chiar sub el.

Această problemă poate fi rezolvată prin simpla mutare cu câțiva centimetri a parei de duș, astfel încât să nu mai stea în linie perfectă cu robineții.

lavoar baie instalat ergonmic într-o baie mică3. Pentru o baie ergonomică lasă bateria lavoarului să respire

Dacă ți s-a întâmplat vreodată să vrei să te speli pe față și să te lovești din greșeală de bateria de la lavoar, bine ai venit în club! Nu ești singur și nu ești deloc vinovat. Se întâmplă din cauză că bateria este în mod tradițional montată foare aproape lavoar, sau este supradimensionată.

Pentru o baie ergonomică evită o baterie lungă pentru un lavoar îngust și încearcă să ai cel puțin o lungime de cap  între marginea lavoarului și vârful bateriei. O să eviți astfel și stropitul excesiv atunci când dai drumul la apă. Este un mod de a te asigura că nu vei accesoriza orice stil vestimentar cu stropi de apă.

4. Perfecționează dulapurile suspendate

Vorbim despre o baie ergonomică și design, așa că dulapurile suspendate din baie trebuie să: nu te rănească și să nu îți stea în drum, în același timp în care țin tot ceea ce îți este necesar la îndemână. Pe scurt, it has one job și 2 not to, dar nu este atât de ușor de pus în aplicare.

O soluție care să satisfacă toate cerințele de mai sus ar fi: montează dulapul mai într-o parte. Nu fix deasupra lavoarului și, eventual cu deschidere chiar în direcția opusă lui. Nu devine imposibil, dar devine mult mai greu să te lovești în timp ce folosești lavoarul și ai ușa de la dulap deschisă.

Truc: Dacă baia nu este suficient de mare cât să montezi dulapul altundeva decât deasupra lavoarului, optează pentru un model cu uși glisante. Măcar eviți odată pentru totdeauna pericolul ușilor deschise. ?

5. Alege sertare în locul ușilor

exemplu de baie ergonomică

Un dulap folosit ca bază de lavoar care se deschide prin uși va avea întotdeauna o parte adâncă întunecată unde nu vei ajunge niciodată. Dacă le înlocuiești cu sertare, ți se va părea mult mai ușor să ajungi la ce te interesează. Chiar dacă este ascund undeva în spate.

Din punct de vedere ergonomic, este mult mai ușor să deschizi un sertar. Atunci când deschizi ușile, te apleci ca să vezi pe unde se ascunde ce te interesează și planifici câteva secunde bune pentru un plan de recuperare a obiectelor.

Truc: Atunci când alegi o bază de lavoar, asigură-te că este făcut dintr-un material rezistent la umiditate!

6. O baie ergonomică nu scăpă din vedere curățenia

La o baie ergonomică nu este vorba doar de folosirea facilităților, dar și de momentul în care trebuie să începi curățenia. Încearcă să creezi cât mai puține obstacole pe care să le întâmpini când speli pe jos, cât mai puține colțuri și întorsuri. Poți să optezi pentru sisteme suspendate, atât pentru dulapuri, cât și pentru vas wc și bideu.

7. Fii smart – prosoape

De câte ori nu ai pățit ca prosoapele să fie prea departe de lavoar sau de cadă? Dacă nu te multe ori, în experiența mea este una dintre problemele cele mai mari atunci când gândești baia în termeni de folosire zilnică. Sau usability!

Prosop baie instalat egonomic

Poate părea un sfat superficial, dar ca să fie practic din toate punctele de vedere, ia în considerare  câteva aspecte importante pentru suportul de prosoape. Atât pentru lavoar, cât și pentru cadă – suficient de aproape și totuși suficient de departe. Când  ieși de la duș, ultimul lucru de care ai avea nevoie ar fi să traversezi toată baia ud pe picioare într-un drum neplăcut după prosop. La fel de neplăcut ar fi ca prosopul să fie la îndemână, dar să fie complet ud.

Truc: Dacă este o problemă de design să poziționezi prosoapele aproape de cadă sau de duș, montează un cuier la o distanță decentă de ele (lungimea unei mâini întinse este recomandată). Agață acolo prosopul pe care urmează să îl folosești fix înainte de a începe dușul.

8. Hârtia igienică – la un pas

Nu se poate să nu fi avut măcar o dată experiența unui suport de hârtie igienică care să fie uuun pic mai departe decât ar fi fost ideal. Este neplăcut și extrem de puțin practic. Ca să nu fie un chin pe termen lung, alocă puțin timp în poziționarea suportului atunci când planifici accesorizarea băii!

9. Lumini practice și umbre relaxante

Folosește lumina naturală, dacă este posibil! Dacă nu, setează mai multe trepte de luminare. Uneori ai nevoie de o intensitate mai mare pentru un proiect artistic de machiaj. Alteori un astfel de ambient ar fi iritant – mai ales pentru baie relaxantă cu spumă să zicem.  Poți monta o lumină exclusivă pentru oglindă și 2 trepte de intensitate pentru iluminatul central.

10. Încălzirea dintr-o baie ergonomică

Este foarte important ca încăperea în care ai nevoie de mult confort termic să fie bine calibrată din punct de vedere al încălzirii. Degeaba este o baie perfectă dacă nu te poți bucura de ea din cauza frigului. Alege radiatoare suficient de mari ca să acopere toată suprafața! Optează chiar pentru un termostat astfel încât temperatura să fie perfectă.

Vezi la link tipurile de lavoare din magazinul NeaKaisa.

Vezi la link tipurile de vase de toatelă din magazinul NeaKaisa.

Părerea ta despre o baie ergonomică

Care sunt planurile tale pentru amenajarea băii? Care sunt experiențele tale? Ce este un vis și ce este un coșmar când vorbim de o baie ergonomică? Lasă-ne opinia ta în secțiunea de comentarii de mai jos! ?

One thought on “Top 10 trucuri pentru o baie ergonomică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *