compresor
Idei & Recomandări

Tot ce trebuie să știi despre un compresor de aer

Un compresor de aer nu sunt o invenție nouă a omenirii, ele sunt folosite de mai bine de 100 de ani cu scopuri variate. Oricând este nevoie de o unealtă acționată prin presiunea aerului poate fi folosit compresorul de aer. De la mecanismul simplu de unde a pornit povestea, s-a ajuns la o varietate mare de tipuri și modele de compresor aer care deservesc atât la nivel industrial, cât și casnic.

Ce este un compresor aer
Cum funcționează?
Tipuri de compresoare
Compresoare de aer pentru acasă
Compresoare profesionale
Cum alegi un compresor?
De știut înainte să cumperi un compresor

Ce este un compresor de aer

Compresoarele de aer se găsesc în medii variate și au o gamă și mai variată de utilizări. Veți vedea benzinării care oferă aer comprimat pentru a umfla anvelopele mașinii, magazinul de anvelope utilizează aerul comprimat ca instrument pentru a îndepărta cauciucurile,etc. S-ar putea să fi întâlnit compresoare mici pentru computere de birou utilizate ca airbrush sau un compresor de aer cu rol de a alimenta ciocane și compactori de beton pe șantiere.Vezi detalii si preturi compresor de aer

De la utilizări super industriale și până la activități casnice, compresoarele sunt foarte des întâlnite. De fapt, este posibil chiar acum să fii în jurul unui compresor de aer fără ca măcar să știi. Se poate ascunde în frigider sau în instalația de climatizare a biroului.

Sistemul de funcționare este unul simplu la prima vedere: aerul intra cu presiunea inițială (presiunea atmosferică) și este scos la o presiune superioară de refulare. Pentru ca aparatul să fie compresor și nu suflantă, raportul dintre presiunea finală și cea inițială a gazului comprimat trebuie să fie mai mic decât 3.

Compresoarele cu piston, recomandate pentru uz casnic au principalele caracteristici tehnico-funcționale presiunea de refulare și debitul. Scopul compresoarelor este similar cu al oricărei alte unelte: diminuarea costurilor și atingerea rezultatului dorit rapid și sigur.

Cum funcționează?

Compresor de aer Silentios Stager HM24JW-0.55 0.75CP
Vezi detalii si preturi pentru Compresor Silentios Stager HM24JW-0.55 0.75CP aici

În esență, toate compresoarele, indiferent de tehnologia pe care o folosesc, merg pe un principiu simplu: creșterea presiunii unui gaz (de regulă aer) și diminuarea progresivă a volumului. Sistemul cel mai des întâlnit este cu debit pozitiv. Prin umplerea cu aer a rezervorului și prin scăderea volumului acestuia la doar o fracțiune din cel inițial se creează presiunea. Instrumentul folosit poate fi un piston, o diafragmă sau un șurub rotativ.

Criterii pentru alegere

Compresoarele de aer au o multitudine de utilizări atât casnice (petrecere a timpului liber și întreținerea casei), cât și industriale, iar scopul lor este de a obține o muncă eficientă și sigură. Presiunea care provine din aerul comprimat are atâtea utilizări, încât nu putem da decât câteva exemple. Am alcătuit o listă care vă poate da o viziune generală asupra modului în care aceste aparate contribuie la confortul fiecărei zi.

Aplicații diferite necesită diferite tipuri de compresoare și, în timp ce există mai multe tipuri diferențiate de dimensiune și sursă de alimentare, ne vom concentra pe cele două modele principale: cu piston și cele cu șurub rotativ.

Vezi detalii si preturi compresor de aer

În ambele modele regăsim variante dintr-o gamă largă: de la un mic rezervor de stocare suficient pentru a umfla roțile de la motocicletă sau mașină, până la puterea maximă a aerului sub presiune. Cea din urmă va furniza presiune suficientă pentru producție industrială. Dacă nu ai avut contact cu fabrici sau alte domenii industriale, cel mai probabil îți este mai familiară noțiunea de compresoare cu piston. La rândul lui, acesta are variații de design: rezervorul poate fi vertical sau orizontal și poate fi cu unul sau doi cilindri. Este bine de știu că există compresoare portabile care sunt dotate cu roți pentru a fi ușor deplasabile și compresoare staționare care nu pot fi mutate din locul instalării.

tipuri de compresor de aer: casnice, profesionale și industrale

Tipuri de compresoare

Compresoarele de aer pot fi grupate în trei categorii: de consum (casnice), profesionale și industriale.

 1. Casnice

Compresoarele de consum sau mai bine spus casnice sunt folosite pentru task-uri precum: umflarea roților, a produselor gonflabile și, eventual, a unor unelte cu alimentare moderată de aer, cum ar fi capsatoarele și pistoalele.

Compresoarele din această categorie sunt mici și de cele mai multe ori portabile. Pentru a putea fi de ajutor în casă este nevoie de ele la îndemână, așa că atât dimensiunea lor, cât și greutatea sunt optimizate în acest sens.

Vezi detalii si preturi

 1. Profesionale

Compresoarele care oferă o putere mai mare și pot genera aer cu presiune mai ridicată sunt profesionale. Acestea pot fi modele cu piston și cu două trepte sau cu șurub rotativ. Ele pot oferi mai multă putere pentru a rula mai multe unelte de aer simultan cu utilizare intermitentă.

 1. Industriale

Un compresor cu grad de compresie industrială sunt motoarele unor fabrici de producție sau sursa de alimentare fiabilă  pentru o platformă petrolieră. Acestea sunt concepute pentru a asigura un flux constant de aer comprimat pentru perioade lungi de timp. Sunt construite cu componente de înaltă calitate care permit personalizarea în mediul specific de utilizare. Acest lucru se face pentru a îmbunătăți performanța, eficiența energetică și fiabilitatea.

Vezi detalii si preturi

Utilizarea unui compresor aer pentru treburi casnice

Acasă, utilizarea aerului comprimat vine în multe forme. Pentru distracție sau pentru muncă, un compresor poate să ușureze multe sarcini de întreținere. În cazul celor pasionați, compresoarele pot fi folosite și pentru hobby-uri și pentru exprimare creativă prin artă. Orice nevoie pentru utilizare casnică poate fi acoperită prin alegerea corectă a dimensiunii și a puterii compresorului ales.

Compresorul cu piston este cel mai des întâlnit, în special în magazine mici și acasă. Acestea funcționează prin creșterea presiunii aerului prin reducerea spațiului care în conține. Dacă ești familiarizat cu funcționarea unui motor cu combustie internă, deja ar trebui să fii familiar modul în care funcționează un compresor cu piston. Are un cilindru, un cap de supapă, un arbore cotit, o tijă de legătură și un piston care se deplasează în sus și în jos prin comprimarea aerului care trebuie să ajungă la rezervorul de stocare.

Alimentarea compresorului poate fi electrică sau prin gaz. Cele mai multe modele de compresor aer casnic sunt suficient de mici pentru a fi deplasate pe roți sau transportate oriunde. Dacă ai un magazin mic care folosește unelte pneumatice, un rezervor staționat de dimensiuni mai mari ar oferi o sursă de aer mai bună pentru activitate. În design-ul compresoarelor cu piston există și opțiunea unui model cu două trepte pentru a fi folosit la exact capacitatea necesară.

Ce poți face acasă cu un compresor de aer

Oricine are un mic atelier acasă are nevoie de un compresor. Fie că lucrezi lemnul, echipamente pentru exterior, pictură de precizie sau întreținerea propriei mașini, compresorul te ajuta să get the job done!compresor

De la cel de mână și până la cel staționar cu rezervor de peste 200 litri, vei descoperi modalități foarte variate în care oamenii folosesc compresoarele acasă. De la mici hobby-uri până la reparații, iată câteva exemple:

 • Umflarea baloanelor și a oricăror obiecte gonflabile;
 • Reglarea presiunii roților de la mașină sau bicicletă;
 • Curățarea cu aer a crăpăturilor și a spațiilor înguste de la alte unelte;
 • Vopsirea unde este nevoie de precizie mică, de genul cadrelor de bicicletă sau a componentelor mașinii. Aici este nevoie de accesorii suplimentare;
 • Folosirea uneltelor pneumatice pentru proiecte de casă.

Vezi detalii si preturi

Aerul comprimat în business

Compresoarele sunt folosite cu succes atât în business-uri mici, cât și în producția industrială. Foarte multe companii îl folosesc pe post de sursă de energie, pentru echipament pneumatic, pentru atingerea unui scop mai simplu și mai rapid. Business-urile de dimensiuni mici vor putea să ofere servicii superioare într-un timp mai scurt, de la simpla presiune a roților și până la activități de producție.

Nevoile firmelor mici

Cea mai des întâlnită utilizare a compresoarelor în business-urile mici este alimentarea uneltelor pneumatice. Aceste unelte sunt preferate față de omoloagele lor electrice pentru greutatea mai mică și utilizarea mai sigură. Sculele alimentate cu energie electrică pot să se supraîncălzească dacă sunt folosite timp îndelungat.

Cu o istorie îndelungată în producție și industrie, sculele alimentate cu aer au devenit din ce în ce mai comune pentru afaceri, mai ales cele în domeniul construcțiilor. Aproape orice unealtă electrică poate fi folosită cu ajutorul aerului comprimat.

Service-urile auto, ateliere de reparații motoare, activități recreaționale și stomatologie pot folosi aerul comprimat pentru a-și presta serviciile. Deși achiziționarea acestuia poate fi costisitoare la prima vedere, trebuie să fii conștient de eficiența lui – furnizarea cantității ideale de aer comprimat, la presiunea perfectă pentru un cost optim.

Vezi detalii si preturi

Printre cele mai întâlnite utilizări ale compresoarelor în mediul business-urilor mici și medii:

 • Vopsirea vehiculelor;
 • Șlefuirea în service auto sau în atelier de producție mobilă;
 • Dispersarea zăpezii artificiale;
 • Folosirea pistoalelor pneumatice pentru montarea acoperișurilor;
 • Utilizarea burghielor și a ciocanelor pneumatice pe șantierele de construcții;
 • Acționarea uneltelor cu aer comprimat în service-uri auto;
 • Folosirea unui pistol de aer pentru curățarea mașinilor;
 • Sablarea în service-uri auto și în ateliere de producție.

Comprimare la nivel industrial

Aerul comprimat este singura opțiune pentru unele industrii care necesită siguranța unei surse de alimentare care nu produce căldură și un flux sigur de energie. De la fabricarea primului compresor aer la începutul anilor 1800, cererea pentru sistemele de aer comprimat a crescut constant. A început de la nevoile specifice ale echipamentelor miniere și de fabricare a metalului, dar a ajuns o necesitate în aproape toate industriile. Este adesea considerat a fi cel de-al patrulea utilitar, imediat după energia electrică, apă și gaz.

Vezi detalii si preturi

Ce trebuie să știi atunci când alegi

O atenție sporită trebuie acordată presiunii și debitului. Presiunea se măsoară în bari, iar în fișele tehnice este consemnat momentul în care cilindrul se află la punctul de maximă compresie.

Debitul reprezintă cantitatea de aer comprimat dintr-un interval specific de timp și se cuantifică în litri/minut (l/m). Fiind folosit același indicator de fiecare dată, această caracteristică este simplificată în descrierea produselor ca litri.

Pentru modelele care au trepte diferite, debitul se calculează în funcție de presiunea de funcționare sub care poate opera compresorul. De exemplu, la treapta de 7 bari debitul este de 150l/min, la 9 bari 200l/min. Pentru a compara modelele disponibile în piață trebuie să te ghidezi în primul rând după debit. Pentru umflarea anvelopelor va fi necesar un debit de maxim 150 l/min la o presiune maximă de 6 bari, iar pentru operarea uneltelor pneumatice, indicat este să optezi pentru 250-300 l/min la o presiune mai mare, de 10-12 bari. Aparatele cu debit mai mare de 350 litri au destinație industrială.

Înainte să cumperi un compresor

Ca întotdeauna în viață, nimic nu este ideal, așa că este greu de ales capacitatea perfectă a compresorului. Dar în funcție de scopul pe care îl va servi, poți să alegi în cunoștință de cauză. Un model cu o capacitate prea mică pentru scopul lui va prelungi prea mult timpul de executare a activității, iar un compresor cu o capacitate prea mare pentru utilizare nu își va justifica investiția inițială.

Vezi detalii si preturi

Este foarte important să te interesezi și să cunoști punctele de service pentru aparat. La recepționarea lui, asigură-te că îl folosești conform instrucțiunilor din manualul de utilizare pentru a fi sigur că garanția va fi valabilă în caz de nevoie!

Vezi un checklist cu alte lucruri care te pot ajuta să te pregătești de iarnă.

9 thoughts on “Tot ce trebuie să știi despre un compresor de aer

 1. Interesant articol! Ma puteti va rog ajuta cu o dilema ? Am un compresor la 400V intr-o locatie unde pica des curentul si as dori sa imi achizitionez un generator care sa tina in functiune compresorul pentru 5-6 h. Eventual daca se poate sa tina in functiune 2-3 consumatori monofazati 2-3 ore in aceasta perioada. Totodata as dori si un compresor portabil care sa ma ajute cu inlaturarea prafului dintr-o fabrica. Multumesc

 2. Trebuie facuta o mica corectare. „Pentru ca aparatul să fie compresor și nu suflantă, raportul dintre presiunea finală și cea inițială a gazului comprimat trebuie să fie mai MARE decât 3.”

 3. Buna seara! As avea și eu o întrebare,dacă îmi puteți raspunde,va rog. As dori sa îmi achiziționez un compresor dar nu știu exact de ce putere. Am o afacere și îl voi folosi la vopsit. Am pus ochii pe un Stager de 100 l/3 CP/8 bar/250 l/m. Credeți ca e ok pentru nevoia mea?

 4. Buna ziua, daca vreau sa cumpar un unit dentar portabil, ce compresor imi trebuie pt el? Functioneaza si fara? Multumesc anticipat?

 5. Buna. Am un compresor care cand ajunge la 2 atmosfere se opreste si bazaie motorul, nu vrea sa urce mai mult. Precizez ca am schimbat cureaua si am pus ulei.

 6. Pentru ca sa avem o functionare normala a unui compresor, acesta conectat la un consumator (care are un anumit debit consumat), tinand cont si de rata de folosire a acestuia, adica timpii de utilizare si de pauza, compresorul va trebui sa functioneze aproximativ lcam acelasi timp cu care el nu va functiona. Deci timpii de functionare si pauza sa se aproximativ la fel. O functionare prea mare a compresoului va supraincalzi capul compresor si va decalibra placa de supape, fapt care va conduce la o functionare mai indelungata pt obtinerea aceluias volum de aer comprimat. Deci va functiona mai mult pana sa ajunga la presiunea fixata.
  Pt Attila, compresorul care se opreste la 2 bari, este vorba de supapa de sens care nu mai atanseaza si capul compresorului nu va pleva si motorul va bazai ptr ca cilindrul compresorului este sub presiune. Ptr ca acesta sa plece normal trebuie ca supapa de sens sa impiedice pierderea aerului din vas, pt ca in cilindru sa nu avem presiune care va impiedica motorul sa porneasca.

 7. Pt compresorul dentar, pt Andrea Grama, ideea este ca aveti nevoie doar de un cap compresor nu cu un debit mare, ce este important de stiut, este filtrul care va trebui sa permita numai trecerea unor particule de anumite dimensiuni, dar in acest sens se pun mai multe filtre care vor fi din ce in ce mai fine sa zicem, deci pornim de la 85% capacitate de retinere pana la 99,99996 % – in functie de clasa fiecaruia. Sunt tabele cu clasele de filtre care trebuiesc folosite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *